Νέος ουκρανικός νόμος για όσους στρατεύσιμους δήλωναν κάτοικοι εξωτερικού

Νέος ουκρανικός νόμος για όσους στρατεύσιμους δήλωναν κάτοικοι εξωτερικού

Η Ουκρανία δεν επιτρέπει από την 1η Ιουνίου στους άρρενες πολίτες της ηλικίας 18 έως 60 ετών, που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού, να ξαναβγούν από την Ουκρανία και όσοι από αυτούς είναι στρατεύσιμοι πρέπει να παρουσιάζονται εντός 30 ημερών.

«Οι Ουκρανοί πολίτες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τρεις και πλέον μήνες είχαν αποκλεισθεί από το μητρώο στρατευσίμων, αλλά με το νέο νόμο, ξαναμπήκαν στον κατάλογο και πλέον είναι υποχρεωμένοι να κατατάσσονται άμεσα», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών.

Η αλλαγή του νόμου έχει στόχο να υποχρεώσει τους Ουκρανούς κατόχους άδειας παραμονής στο εξωτερικό να μην μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς μέχρι τώρα μπορούσαν να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό και όσο είναι στην Ουκρανία, να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ο νέος νόμος αναμένεται να επιτρέψει στον στρατό να συμπληρώσει τα κενά στις μονάδες του, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε στα μέσα Μαΐου, ότι η χώρα του έχει έλλειψη στρατιωτών, γεγονός που επηρεάζει το ηθικό των στρατευμάτων, τα οποία έχουν εξαντληθεί ύστερα από δύο χρόνια πολέμου.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο από πλευράς της συνέστησε χθες Τρίτη στους άρρενες πολίτες της που έχουν διπλή υπηκοότητα και είναι από 18 έως 60 ετών να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, «διότι κινδυνεύουν να μην μπορούν να να ξαναγυρίσουν στις ΗΠΑ, καθώς ο ουκρανικός νόμος δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα». «Υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος να μην σας δοθεί άδεια να φύγετε από τη χώρα», προειδοποίησε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι