Νέος πρόεδρος Ιράν: Σκοπεύω η αστυνομία να μην παρενοχλεί όσες δεν φορούν μαντίλα

Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν 80 ημέρες μετά τον θάνατο της Αμινί

Κατά την σημερινή, δεύτερη επέτειο του θανάτου της Μαχσά Αμινί, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν υποσχέθηκε ότι έχει σκοπό «η αστυνομία ηθών να μην ενοχλεί τις γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα δημοσίως». Η Αμινί είχε συλληφθεί επειδή δεν έφερε μαντίλα και πέθανε στο κρατητήριο, με τους φρουρούς να υποστηρίζουν ότι κατέρρευσε ξαφνικά, αλλά με συγκρατούμενές της να υποστηρίζουν αντιθέτως ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή δεν ανέχθηκε τις προσβολές των αστυνομικών.

«Η αστυνομία ηθών υποτίθεται ότι δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται με γυναίκες, θα φροντίσω να μην τις ενοχλεί. Ακόμη και ο γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει για το περιστατικό ότι αυτοί οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν, δεν είχαν δικαίωμα να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη γυναίκα», δήλωσε στην Τεχεράνη ο φερόμενος ως μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου μετά την εκλογή του προ διμήνου. Υπενθυμιζεται πάντως ότι υποψήφιοι πρόεδροι -και κατά συνέπεια, πρόεδροι- στο Ιράν, μπορούν να είναι μόνον όσοι εγκρίνονται από Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί να αποσύρει από τον δρόμο την αστυνομία ηθών, μονάδα αρμόδια να επιβλέπει πώς φορούν οι γυναίκες την υποχρεωτική μαντίλα.

Η άτυχη κοπέλα, ηλικίας 22 ετών, είχε ιρανική υπηκοότητα αλλά ήταν κουρδικής καταγωγής και προ διετίας, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, ταξίδεψε στην Τεχεράνη με την οικογένειά της. Συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για μη σεβασμό του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν. Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί προκάλεσε μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες προσαγωγές. Ο Πεζεσκιάν, βουλευτής του ιρανικού κοινοβουλίου τότε, είχε επικρίνει έντονα τον Σεπτέμβριο του 2022 την αστυνομία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να χαλαρώσει τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2022 για την Αμινί, το Ιράν μπλόκαρε το Instagram και το WhatsApp, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν περισσότερο μετά τον αποκλεισμό στις πλατφόρμες Youtube, Facebook, Telegram, Twitter και Tiktok τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx