Νέος πρόεδρος στο ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Νέος πρόεδρος στο ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη νέος πρόεδρος του ΣτΕ, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προς το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Πικραμένος κατά το παρελθόν φέρεται να είχε πάρει θέση κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου όταν εκείνη κατέφυγε το 2019 στο ΣτΕ για την απομάκρυνσή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

O κ. Πικραμένος είχε διαφωνήσει με τον Γεώργιο Γεραπετρίτη το 2021 (τότε υπουργό Επικρατείας) για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς ο υπουργός εξίσωνε τα νέα εμβόλια με τα υποχρεωτικά για τον παιδικό πληθυσμό επικαλούμενος απόφαση του ΣτΕ. Ο κ. Πικραμένος είχε πει ότι “είναι δύο διαφορετικά θέματα, τα παιδικά εμβόλια είναι ένας κλασικός κατάλογος μη αμφισβητούμενος, ενώ τώρα βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας με την επιστήμη να μην έχει καταλήξει σε απαντήσεις για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον ιό και προβληματίζομαι για το κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε στην παρούσα φάση για υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ο κ. Πικραμένος ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β΄Τμήμα του δικαστηρίου και θα μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για τρία χρόνια, έως το 2027. Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ αναφέρει: «Η Πολιτεία με τίμησε, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Η επιλογή του κ. Πικραμένου ως προέδρου του ΣτΕ δημιουργεί άλλη μία κενή θέση αντιπροέδρου, και αυτές γίνονται δύο,  καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου. Αυτές θα πληρωθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι