Νέος σεισμός “ταρακούνησε” την Εύβοια – Αισθητός και στην Αττική

4,1 Ρίχτερ "ταρακούνησαν" ξανά την Αταλάντη

Στις 5:30 μμ σημειώθηκε σεισμική δόνηση ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική και με αρκετή διάρκεια. Προερχόταν από επίκεντρο σε απόσταση περίπου 57 χιλιομέτρων βορειοανατολικά των Αθηνών και  8 χλμ. από την περιοχή Ζαράκων στην ανατολική Εύβοια.

Το μέγεθος αρχικά εκτιμάται στα 4,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Κέντρο τον εκτιμά επισης αρχικά στα 4,5 Ρίχτερ. Τελικά το αστεροσκοπείο τον εκτιμά στα 4,3 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, περίπου 5 χιλιομέτρων σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Αστεροσκοπείου (δηλαδή που δεν την έχουν επεξεργαστεί ακόμη σεισμολόγοι). Η επιφανειακότητά του ήταν και ο λόγος που τον κατέστησε τόσο αισθητό.

https://static1.emsc.eu/Images/EVID/119/1199/1199934/1199934.local.jpg

Δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί μια δόνηση μεγέθους 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από νοτιότερο επίκεντρο και συγκεκριμένα κοντά στα Νέα Στύρα. Στις 5 μ.μ., δηλαδή μισή ώρα πριν από τα 4,2 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί άλλη μία μικρή δόνηση μεγέθους 1,5 βαθμών πάλι από τα Νέα Στύρα. Στην Εύβοια αλλά και στο Ντράφι ο κόσμος άκουσε και βουή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας στην περιοχή, είναι θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη. Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου. Θεωρείται τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας. Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη» κατέληξε ο σεισμολόγος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι