Νέος σεισμός στη Σαντορίνη 4,9 Ρίχτερ για το Ευρωμεσογειακό – Ορίζονται σημεία συγκέντρωσης αν χρειαστούν εκκενώσεις
02/02/2025Νέα σεισμική δόνηση τάραξε τους νησιώτες καθώς σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αυτός που σημειώθηκε στις 19:45 είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που δείχνει “ανοδική” τάση και όχι ύφεση. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο ήταν 4,7. Στα ήδη ληφθέντα προληπτικά μέτρα, προστέθηκαν και άλλα.
Τα περισσότερα μέτρα εστιάζονται στην Σαντορίνη λόγω της ιδιόρρυθμης οικοδόμησής της και όχι στην Αμοργό, που οι κάτοικοί της ταρακουνήθηκαν περισσότερο από τους Σαντορινιούς. Πιθανόν στην Σαντορίνη να εστιάζονται και για τον κίνδυνο ενεργοποίησης του ηφαιστείου, κάτι που επισήμως οι περισσότεροι αποκλείουν προς το παρόν.
Σαντορίνη, Ίος και Αμοργός βρίσκονται επιπλέον στο μικροσκόπιο και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, για το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης επιπτώσεων στον πληθυσμό από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών. Στα τρία νησιά σπεύδουν κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης.
Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).
Μετά από συσκέψεις, στο νησί στήνονται προληπτικά σκηνές, δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία ούτε να γίνουν εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, αποφασίστηκαν σημεία συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση που χρειασθούν εκκενώσεις (π.χ. λόγω κατολισθήσεων) και στους κατοίκους γίνονται οι εξής συστάσεις:
-Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
– Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια
– Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά την μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καλαισθητικά φαινόμενα
–Να απομακρύνονται άμεσα από παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
–Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους,
-Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια της Αρμένης και του Κόρφου,
-Άμεση κένωση υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
Στη Σαντορίνη έχουν φτάσει ομάδα της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ, χειριστές drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, που θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκτίμησης της κατάστασης και τυχόν διασώσεων. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή. Κατά την επιτόπια εξέταση, διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις και κίνδυνοι που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.