Νέος σεισμός στην Κρήτη – Δέκτης παραπόνων ο πρωθυπουργός

Νέος σεισμός στην Κρήτη – Δέκτης παραπόνων ο πρωθυπουργός

Νέος σεισμός σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Ηράκλειο της Κρήτης, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο εντοπίζεται 1 χιλιόμετρο νότια του Αρκαλοχωρίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,5 χιλιόμετρα.

«Θα φτιάξουν όλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» ανέφερε κατά την άφιξή του στο Χουδέτσι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αφού βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές προκειμένου να επιθεωρήσει ο ίδιος τις ζημιές, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του θύματος και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέπεμψε σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς είναι μεταξύ άλλων η άμεση εκταμίευση 20000 ευρώ για κάθε σπίτι που έχει υποστεί ολοκληρωτική ζημιά και ανάλογα ποσά με βάση την έκταση της ζημιάς κατά το μοντέλο της Εύβοιας, η άμεση εκταμίευση 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των δύο πληγέντων δήμων.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της στέγης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για προσωρινή στέγαση σε σκηνές αλλά και σε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης. Αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων όπου υπάρχουν σοβαρές ζημιές, τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ προανήγγειλε και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 2022 και 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με το πόσο θα φτάσει το ύψος των αποζημιώσεων απάντησε ότι «θα το δούμε αυτό. Δεν υπάρχει πλαφόν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε αποθέματα στον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες» ενώ στο ερώτημα «νέες φρεγάτες ή νέα σπίτια;» ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Νέες φρεγάτες και νέα σπίτια. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο». Πάντως ο πρωθυπουργός έγινε και δέκτης παραπόνων από σεισμόπληκτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι