Νετανιάχου: Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου

Νετανιάχου: Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου

Νετανιάχου: Θα πολεμάμε χρόνια και τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου θα πρέπει να μείνουν στα χέρια μας

Η συνοριακή ζώνη ανάμεσα στην Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, γνωστή ως «Philadelphi Corridor» ή “Διάδρομος Φιλάδελφων” πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι ο πόλεμος στην Γάζα και σε άλλα μέτωπα θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες.

Παρεμπιπτόντως, την παράξενη αυτή ονομασία για τα σύνορα επέλεξαν οι Ισραηλινοί τυχαία ή ειρωνικά για τη σχέση των Παλαιστινίων με άλλους γείτονες ή και λόγω των γάμου του Πτολεμαίου Β΄με την αδελφή του Αρσινόη που αποκαλούνταν Φιλάδελφοι ή πιθανόν και λόγω των “Αδελφών Μουσουλμάνων”. Αυτό το σύνορο ονομάστηκε έτσι και έμεινε στα χέρια του Ισραήλ ως “διάδρομος” όταν αυτό νίκησε τον αραβικό συνασπισμό.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού του Ισραήλ μεταδόθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση και στη διάρκειά της είπε: «Ο διάδρομος Philadelphi  -ή, για να το πούμε πιο σωστά, το νότιο σημείο αποκλεισμού- πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας. Πρέπει να σφραγιστεί. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση δεν θα διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση που επιδιώκουμε. Ο πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Πολεμάμε σε όλα τα μέτωπα. Η επίτευξη της νίκης θα απαιτήσει χρόνο. Όπως έχει πει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ο πόλεμος θα συνεχισθεί για πολλούς ακόμη μήνες», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Εντούτοις, αν και ο διάδρομος είχε ως στόχο να αποκλειστεί στρατιωτικά η Γάζα, οι Παλαιστίνιοι βρήκαν τρόπο να ξεπερνούν τα εμπόδια είτε με τούνελ είτε με άλλα μέσα. Καταλήγοντας ο Νετανιάχουν, είπε σε μία ευθεία απειλή προς την Τεχεράνη και ίσως τον Λίβανο: «Αν η Χεζμπολάχ κλιμακώσει τις επιθέσεις, θα υποστεί πλήγματα που δεν διανοείται, το ίδιο ισχύει και για το Ιράν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι