Νετανιάχου: Κανείς δεν πεινάει στη Γάζα!
28/07/2025
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ενώ παράλληλα κατηγορεί τη Χαμάς ότι κλέβει τη βοήθεια που αποστέλλεται.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε εκ νέου ότι στη Λωρίδα της Γάζας «δεν υπάρχει πείνα», απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό του αποκλεισμού και τις αναφορές περί λιμού. Το Ισραήλ εν τω μεταξύ εξακολουθεί να αρνείται την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα και ό,τι πληροφορίες λαμβάνονται, είναι από ντόπιους συνεργάτες πρακτορείων ενημέρωσης ή από Ισραηλινούς. ενώ πάνω από τέσσερα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ζητούν μήνες τώρα να τους επιτραπεί να μπουν στη Γάζα και να κινούνται ελεύθερα στη Δυτική Όχθη.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για την Γάζα σε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, παρουσία της Πόλα Γουάιτ, επικεφαλής φορέα του Λευκού Οίκου.
«Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πως εφαρμόζουμε εκστρατεία πείνας στη Γάζα. Τι κραυγαλέο ψέμα. Δεν υπάρχει καμία πολιτική πείνας στη Γάζα και δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. Εντούτοις πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα επέβαλε πλήρη αποκλεισμό ώστε η πείνα να αναγκάσει την Χαμάς να συνθηκολογήσει. Ο αποκλεισμός κράτησε τρεις μήνες και το Ισραήλ επέτρεψε εν συνεχεία περιορισμένη βοήθεια που θα τη διένειμε αμερικανική ΜΚΟ.
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αυτόν τον μήνα από επιπλοκές υποσιτισμού. Ο ΠΟΥ και πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει εντείνει δραματικά την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα.
Ο Νετανιάχου επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι «η Χαμάς κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια και μετά κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν την προμηθεύει». Παράλληλα, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη «να σταματήσουν να βρίσκουν δικαιολογίες», ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για τη διανομή της βοήθειας. Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ισραήλ να άρει ορισμένους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την έντονη διεθνή πίεση για τον λιμό που πλήττει τη Γάζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ