Νετανιάχου κατά Μακρόν: Επέλεξε για άλλη μια φορά το στρατόπεδο της Χαμάς
14/05/2025
Η ένταση μεταξύ Παρισιού και Ιερουσαλήμ κλιμακώθηκε περαιτέρω την Τετάρτη, μετά τις έντονες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «ντροπή». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε με σκληρό τόνο, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι «υποστηρίζει για άλλη μια φορά μια δολοφονική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση και αναπαράγει την ψευδή προπαγάνδα της, ενώ κατηγορεί το Ισραήλ για τελετουργικά εγκλήματα».
Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπενθυμίζει ότι «το Ισραήλ διεξάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα για την επιβίωσή του μετά τη φρικτή σφαγή που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αθώων στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και απαγωγών δεκάδων Γάλλων πολιτών».
Το γραφείο του Νετανιάχου συνεχίζει: «Αντί να υποστηρίξει το δημοκρατικό δυτικό στρατόπεδο που μάχεται κατά των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων και να καλέσει για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Μακρόν απαιτεί για άλλη μια φορά την παράδοση του Ισραήλ και επιβραβεύει την τρομοκρατία».
Αντιμέτωπο με την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, το μήνυμα του Νετανιάχου είναι σαφές: «Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν θα παραδοθεί». Η ανακοίνωση επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να «επιτύχει όλους τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ: την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, την στρατιωτική και κυβερνητική ήττα της Χαμάς και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».
Η σκληρή αυτή αντίδραση ακολούθησε τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τρίτης στο TF1. Ο Γάλλος πρόεδρος, εμφανώς συγκινημένος μετά την προβολή μαρτυρίας ενός γιατρού επειγόντων περιστατικών στη Γάζα, δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τους τραυματίες. Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου είναι ντροπή».
Αν και ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», εκτιμώντας ότι «δεν είναι αρμοδιότητα ενός πολιτικού να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο», χαρακτήρισε ωστόσο την κατάσταση ως «απαράδεκτη ανθρωπιστική τραγωδία» και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά του Ισραήλ