Νετανιάχου: Όχι στην εκεχειρία – “Πρέπει να νικήσουμε το Ιράν, την Χεζμπολάχ, τους Χούθι και την Χαμάς”
05/02/2024Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει νόημα μόνον μια «ολοκληρωτική νίκη του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην Χαμάς, αλλά και στο Ιράν και τους συμμάχους του» και απέρριψε την εκεχειρία, επικαλούμενος ότι διαφωνεί με τους όρους της Χαμάς
«Η ολοκληρωτική νίκη είναι αναγκαία γιατί αυτή εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ. Μια ολοκληρωτική νίκη θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον “άξονα του κακού” που είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και φυσικά η Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνάντηση με στρατιωτικούς, σύμφωνα με το γραφείο του.
Χωρίς μια τέτοια νίκη, ανέφερε, «οι Ισραηλινοί που έχουν εκτοπιστεί δεν θα επιστρέψουν σπίτια τους. Η επόμενη σφαγή θα μπορούσε να είναι απλά θέμα χρόνου και το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι θα βγουν κερδισμένοι καταστρέφοντας τη Μέση Ανατολή», φέρεται να είπε. Δεν είναι σαφές αν εκτοπισμένους Ισραηλινούς εννοεί όσους ζουν στο νότιο Ισραήλ ή όσους εποίκους ζούσαν πριν από 10 χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι η Χαμάς θέλει να αποφυλακισθούν περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές για τους 130 ομήρους που θα απελευθερώσει και άλλα ότι ζητάει περισσότερες εγγυήσεις πως μετά την παράδοση των ομήρων, θα λάβει τέλος ο πόλεμος στη Γάζα. Άλλα μέσα αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου είπε πως «θέλουμε πίσω τους ομήρους, όμως όχι πάση θυσία».
Εν τω μεταξύ το Ισραήλ επιμένει και στη “διαπλοκή του ΟΗΕ” μέσω του ταμείου βοήθειας προς παλαιστινίους πρόσφυγες, του UNRWA και δηλώνει ότι «θα καταθέσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τους δεσμούς με την τρομοκρατία». Αυτό δήλωσε συγκεκριμένα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ ότι θα συγκροτηθεί ανεξάρτητη επιτροπή για να αξιολογήσει την ουδετερότητας της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 12 από τους 30.000 εργαζομένους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η υπόθεση αυτή διερευνάται, καθώς ένας από αυτούς έχει σκοτωθεί και 9 έχουν ήδη απολυθεί από τον ΟΗΕ. Επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήνεται, θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και η επιτροπή θα συνεργαστεί με τρία ερευνητικά κέντρα (Ινστιτούτο Raoul Wallenberg στη Σουηδία, Ινστιτούτο Chr. Michelsen στη Νορβηγία και Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIHR), τονίζεται σε δελτίο Τύπου.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ και AlJazeera και Jerusalem Post