NYT: Δεν ήταν πύραυλος – Βόμβα είχε τοποθετηθεί δύο μήνες πριν για τον Χανίγια

NYT: Δεν ήταν πύραυλος – Βόμβα είχε τοποθετηθεί δύο μήνες πριν για τον Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια, κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς, δολοφονήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που κάποιος πράκτορας του Ισραήλ ή πάντως εχθρός του Χανίγια, τοποθέτησε κρυφά στον διαμέρισμα όπου φιλοξενείτο στην Τεχεράνη ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Το πώς διείσδυσε εκεί, είναι άγνωστο.

Αυτό υποστηρίζουν οι New York Times, που επικαλούνται ως πηγές δύο Ιρανούς υψηλά ιστάμενους, έναν Αμερικανό που επισης έχει γνώση του θέματος, και άλλους τέσσερις αξιωματούχους της περιοχής.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κάποιος είχε κρύψει τη βόμβα εκεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, πιθανόν προ διμήνου. Το θέμα είναι ότι ο ξενώνας αυτός επιτηρείται αυστηρά και υποτίθεται ότι είναι “κάστρο” που το προστατεύουν οι Φρουροί της Επανάστασης. Το οίκημα βρίσκεται σε μια από τις ακριβές γειτονιές της βόρειας Τεχεράνης.

 

Ο Χανίγια, που μετακινείται και σε άλλα κράτη, ήταν βέβαιο ότι θα βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας και η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, μόλις οι δολοφόνοι βεβαιώθηκαν ότι ο Χανίγια βρισκόταν στο μικρό διαμέρισμά του. Εκτός από τον ίδιο, σκοτώθηκε και ένας σωματόφυλακάς του.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η όλη θεωρία περί πυραύλου δεν ευσταθεί και για έναν ακόμη λόγο: ο πύραυλος θα έπρεπε να διαπεράσει τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας. Ήταν πιο απλό να βρεθεί απλώς ένας πράκτορας στο περιβάλλον του Χανίγια ή εν γένει στον κύκλο των Φρουρών της Επανάστασης. Εκτιμάται ότι οι Ιρανοί προτιμούν την εκδοχή του πυραύλου, γιατί δεν φανερώνει πόσο ευάλωτοι είναι σε ξένες μυστικές υπηρεσίες οι Φρουροί της Επανάστασης: το να έχει διαπεράσει μια ρουκέτα το αντιαεροπορικό σύστημά τους, κάνει πολύ μικρότερη ηθική ζημιά.

Πηγή: New York Times

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι