ΝΙΚΗ: Η ακρίβεια σε άνοδο – Η κυβέρνηση σε πτώση…

ΝΙΚΗ: Η ακρίβεια σε άνοδο – Η κυβέρνηση σε πτώση…

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να καλπάζει. Με επίδοση 3,7 %, η χώρα μας παρουσιάζει την τέταρτη υψηλότερη πληθωριστική εκτίναξη στην Ευρωζώνη, όπου ωστόσο, ο μέσος πληθωρισμός σταθεροποιείται στο 2 % και είναι πλέον σύμφωνος με τις ευρύτερες δημοσιονομικές επιδιώξεις της ΕΚΤ.

Η σταθεροποίηση αυτή δείχνει ότι ακόμη και στην Ευρώπη των μονοπωλίων, αλλά και του κοινού νομίσματος, ο έλεγχος των τιμών είναι εφικτός, όταν υπάρχουν κατάλληλες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές.

Εξαιρείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μονίμως εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων. H διαφορά στον πληθωριστικό δείκτη μεταξύ του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου -πραγματικό χάσμα- και του αντιστοίχου ποσοστιαίου μεγέθους της Ελλάδος, δεν είναι αποτέλεσμα «υποχρεώσεων» από εξωτερικές συνθήκες, αλλά καθαρά, αποτέλεσμα των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ΝΙΚΗ καταγγέλλει την Κυβέρνηση…

– για αδράνεια και απουσία σχεδίου.
– για αδιαφορία απέναντι στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
– για την ανοχή στην αισχροκέρδεια.
– για την απόλυτη εγκατάλειψη της μεσαίας και εργατικής τάξης.
– για την άσκηση γενικότροπης διαχείρισης, που εδώ και χρόνια, επιτρέπει στην ακρίβεια να γίνει καθημερινότητα.

Η Ελλάδα όχι απλώς υποφέρει, αλλά απομακρύνεται ακόμα και από τα ασθενέστερα επίπεδα της ευρωπαϊκής επίδοσης.

Η ΝΙΚΗ ζητά…

– την άμεση ενεργοποίηση επιδόματος ακρίβειας,
– την πραγματική στήριξη μισθών και ημερομισθίων.
– την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– την διενέργεια αυστηρών ελέγχων για πάταξη της παραοικονομίας.
– την θέσπιση «πλαφόν» στις τιμές των βασικών αγαθών.

Η υπερφορολόγηση, οι καθυστερήσεις σε μέτρα στήριξης, η ανοχή απέναντι σε ολιγοπωλιακές πρακτικές, η καρτελοποιημένη αγορά, αλλά και η απουσία στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη.

Πιο επικίνδυνη, είναι η εμμονή της Κυβέρνησης στα αποδεδειγμένα λάθη της.

Θ.Ο. Εθνικής Οικονομίας της ΝΙΚΗΣ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx