Νίκος Παππάς: “Να τα βρουν τα προοδευτικά κόμματα για να φύγει η ΝΔ”

Άνω κάτω το πολιτικό σύστημα από τον γάμο των ομόφυλων, Σπύρος Γκουτζάνης

«Το μείζον ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής εντός πλειοψηφικού συστήματος πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να το πετύχουμε. Και οι πρωτοβουλίες αυτές θέλουν τη σύγκλιση των συγκροτημένων προοδευτικών κομμάτων», είπε σε συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το μήνυμα είναι σαφές και προς τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», είπε. «Χρειάζεται συμπόρευση κοινοβουλευτική και κοινωνική, σύγκλιση προγραμματική και εκλογική για να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος, ο οποίος θα έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Οι εξελίξεις στη Γαλλία, με την κοινή εκλογική κάθοδο των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών, των πράσινων και του κόμματος του Μελανσόν δείχνουν τον δρόμο».

Διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε διάλυση και μετέπειτα συγχώνευση των κομμάτων, αλλά σε σύγκλιση. «Θεμέλιο μιας εκλογικής συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαντά στα μεγάλα ζητούμενα. Θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια; Θα βρεθεί λύση στα μείζονα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους; Θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Θα ανασάνει το Κράτος Δικαίου;», είπε αναφερόμενος σε ζητήματα όπου τα δύο κόμματα δεν έχουν μεγάλες αποστάσεις.

Στο ερώτημα, πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως άθροισμα αγγίζουν οριακά το μειωμένο κατά 13 μονάδες ποσοστό της ΝΔ και το γεγονός ότι βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων οι προοδευτικές δυνάμεις αδυνατούν να δημιουργήσουν ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, απάντησε ως εξής:

«Η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων δεν βοηθά στην ενίσχυση και στην έκφραση μιας δυναμικής που έρχεται από τα κάτω. Και απογοητεύει τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, ο οποίος ζητά “να κάνετε κάτι”. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το μήνυμα είναι σαφές και προς τα δύο κόμματα. Συμπόρευση κοινοβουλευτική και κοινωνική, σύγκλιση προγραμματική και εκλογική για να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος, ο οποίος θα έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

»Οι εξελίξεις στη Γαλλία, με την κοινή εκλογική κάθοδο των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών, των πράσινων και του κόμματος του Μελανσόν δείχνουν τον δρόμο. Όταν ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι εν λόγω πολιτικές δυνάμεις “κλειδώθηκαν” σε ένα δωμάτιο και δεν βγήκαν από εκεί πριν πετύχουν πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα και κοινούς υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες».

Στο ερώτημα πώς μπορεί να γίνει στην πράξη η εκλογική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, απάντησε:

«Το μείζον ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής εντός πλειοψηφικού συστήματος πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να το πετύχουμε. Και οι πρωτοβουλίες αυτές θέλουν τη σύγκλιση των συγκροτημένων προοδευτικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία, έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό απόθεμα για να το κάνει.

»Προφανώς και δεν μιλάμε για διάλυση και μετέπειτα συγχώνευση των κομμάτων. Έχουμε δύο κόμματα με ιστορικές διαδρομές και διαφορές, κόμματα που πρέπει να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και, βεβαίως, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των στόχων τους, οι οποίοι, σε ό,τι μας αφορά, έχουν να κάνουν με την περιφερειακή μας οργάνωση, την ενεργοποίηση των μελών μας, την αξιοποίηση όλων των στελεχών, κ.ά.

»Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας πιθανός οδικός χάρτης για τη σύγκλιση. Θεμέλιο μιας εκλογικής συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαντά στα μεγάλα ζητούμενα. Θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια; Θα βρεθεί λύση στα μείζονα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους; Θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Θα ανασάνει το Κράτος Δικαίου;

»Σε ό,τι αφορά στο θέμα του επικεφαλής, για το οποίο ερωτώμαι, η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, τόσο κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας όσο και σε μετέπειτα συνέντευξή του, δείχνει τον δρόμο για τις ενδεδειγμένες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Διότι εάν στις επόμενες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. αρχίσει να λαμβάνει ποσοστά χαμηλότερα από αυτά της ευρωκάλπης, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μπει στον πειρασμό να πάει σε πρόωρες εκλογές και να μας πιάσει απροετοίμαστους.»

Στο ερώτημα πώς κρίνει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία πολιτική ομάδα ομοσπονδιακού χαρακτήρα σοσιαλιστών-αριστεράς-πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, απάντησε:

«Οι ευρωομάδες σοσιαλιστών, αριστεράς και πρασίνων έχουν αναπτύξει μία συνεννόηση και συνεργασία σε βασικά ζητήματα. Προφανώς, πρέπει να ενταθεί αυτή η σύμπλευση και συνεργασία. Οι κοινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, η αύξηση της δυναμικής και της ισχύος αυτής της «πλευράς» θα τρομάξει τη σύμπλευση της ευρωπαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς. Τα γεγονότα, οι συνθήκες και τα αιτήματα από τη βάση θα ορίσουν και το επίπεδο και τον χαρακτήρα της συνεργασίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι