Νομικός πόλεμος κατά επενδύσεων στα Κατεχόμενα: Στο στόχαστρο και ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού
18/07/2025
Αγωγή-μαμούθ από Ελληνοκύπριους για το Elexus Hotel στην Κερύνεια – Απαιτούν επιστροφή γης και εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.
Αγωγή από Ελληνοκύπριους στη Νότια Κύπρο κατά του Αλί Μουράτ Ερσόι – δίδυμου αδελφού του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι – και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Elexus, καθώς και δύο συνεταίρων του.
Τέσσερις Ελληνοκύπριοι που ισχυρίζονται ότι η γη στην οποία χτίστηκε το ξενοδοχείο Elexus τούς ανήκει, υπέβαλαν αγωγή στο λεγόμενο Επαρχιακό Δικαστήριο Κερύνειας που εδρεύει στις ελεύθερες περιοχές. Ζητούν την καταβολή 5.623.000 ευρώ ως ενοίκια για την προηγούμενη δεκαετία, τόκους για αυτά τα ποσά, δικαστικά έξοδα, αποζημίωση για απώλεια χρήσης, και την επιστροφή της γης σε αυτούς.
Η αγωγή κατατέθηκε από τον γνωστό δικηγόρο ιδιοκτησιακών υποθέσεων κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, Λέλλο Δημητριάδη. Πριν από την αγωγή, εστάλη προειδοποιητική επιστολή στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, η οποία δεν έλαβε απάντηση. Κατόπιν εστάλη το δικόγραφο της αγωγής.
Σύμφωνα με το κείμενο του δικογράφου κατά του Zeynel Bozkurt (ένας από τους συνεταίρους), επισημαίνεται ότι αν καταβληθεί το ποσό των 5.623.000 ευρώ εντός δέκα ημερών για ενοίκιο, απώλεια χρήσης και αποζημίωση για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024, η αγωγή θα αποσυρθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνεχίζονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των ιδιοκτητών του Elexus Hotel για την αγορά των επίδικων εκτάσεων.
Οι Ελληνοκύπριοι αυτοί πέρασαν εθελοντικά στις ελεύθερες περιοχές μετά τη Συμφωνία Πληθυσμιακής Ανταλλαγής του 1975. Οι περιουσίες που άφησαν πίσω τους στα κατεχόμενα περιήλθαν στην κατοχή του ψευδοκράτους βάσει Συντάγματος και νόμων.
Το ψευδοκράτος μοίρασε μέρος αυτών των περιουσιών σε Τουρκοκύπριους που άφησαν ακίνητα στις ελεύθερες περιοχές, σε εποίκους από την Τουρκία, σε φτωχούς Τουρκοκύπριους, βετεράνους και οικογένειες πεσόντων της Εισβολής, καθώς και στο Ίδρυμα Βακουφίων που είχε επίσης περιουσίες στον Νότο.
Κρατικές και βακουφικές εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές ενοικιάστηκαν μακροπρόθεσμα σε επιχειρηματίες για τουριστικές επενδύσεις με χαμηλό ενοίκιο. Έτσι και τα εδάφη στα οποία χτίστηκε το Elexus Hotel παραχωρήθηκαν στην οικογένεια Ersoy με μακροχρόνια μίσθωση για τουριστικούς σκοπούς.
Το γεγονός ότι η Τουρκία, επί υπουργίας Εξωτερικών του Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποδέχθηκε να πληρώνει υπέρογκες αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ σε Ελληνοκύπριους, ενίσχυσε τις προσφυγές κατά της Τουρκίας και επιχειρηματιών που επενδύουν στα κατεχόμενα.
Κατόπιν αιτήματος του ΕΔΑΔ, ιδρύθηκε τότε η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (IPC), η οποία αναγνωρίστηκε από το ΕΔΑΔ ως «εσωτερικό ένδικο μέσο» εντός ενός εδάφους που το Δικαστήριο θεωρεί «κατεχόμενο από την Τουρκία».
Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίστηκε εμμέσως ο ισχυρισμός των Ελληνοκυπρίων ότι το ψευδοκράτος δεν αποτελεί ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει καταβάλει αποζημιώσεις σχεδόν 600 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας σε εκατοντάδες προσφεύγοντες Ελληνοκύπριους και έχει επιστρέψει κάποιες περιουσίες μαζί με αποζημιώσεις.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, δήλωσε αναφορικά με την αγωγή που κατατέθηκε από Ελληνοκύπριους εναντίον του αδελφού του, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Elexus, και των συνεταίρων του:
“Δεν έχει κανένα νόημα να παίρνεις στα σοβαρά μια προσφυγή που κατατέθηκε σε ένα λεγόμενο δικαστήριο, το οποίο δεν έχει καμία ισχύ, και σε ένα νομικό σύστημα το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος πλην του Ελληνοκυπριακού τομέα. Το εν λόγω ξενοδοχείο λειτουργεί με πλήρως νόμιμη άδεια από το κράτος της “ΤΔΒΚ” Το κράτος είναι εγγυητής αυτού του επενδυτικού πλαισίου.”