Νορβηγία: Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας που έκανε copy paste ως φοιτήτρια εργασίες συμφοιτητών της

Νορβηγία: Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας που έκανε copy paste ως φοιτήτρια εργασίες συμφοιτητών της

H 35χρονη, που ήταν υπουργός Γεωργίας πριν γίνει υπουργός Έρευνας και Ανωτάτης Παιδείας, παραδέχτηκε ότι “έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος” όταν αντέγραψε (χωρίς καν να διορθώσει τυπογραφικά λάθη) εργασίες άλλων στο μεταπτυχιακό της. Αλλά και ο προκάτοχός της στο υπουργείο Παιδείας είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση για οικονομικές ατασθαλίες.

Η Σάντρα Μπορτς έγινε υπουργός Παιδείας τον περασμένο Αύγουστο και ήταν σχετικά δημοφιλής, επειδή κάποιοι της έκαναν bullying για το ύψος της (είναι 1,20μ.), με αποτέλεσμα να κερδίσει τη συμπάθεια πολλών. Σήμερα παραιτήθηκε. Σε συνέντευξη Τύπου, στην ουσία δεν αποδέχτηκε το λάθος της λογοκλοπής, της ευκολίας του copy paste και της προχειρότητας σε ένα μη πρωτότυπο μεταπτυχιακό, παρά ζήτησε συγγνώμη που χρησιμοποίησε άλλες εργασίες χωρίς να αναφέρει τις πηγές.

Το θέμα αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν ένας φοιτητής είδε τυχαία το μεταπτυχιακό της (του 2014, πάνω στην ασφάλεια των πετρελαϊκών επιχειρήσεων) και διαπίστωσε ότι κάποια σημεία ήταν πανομοιότυπα λέξη προς λέξη προς το δικό του μεταπτυχιακό. Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν το θέμα και βρέθηκαν και άλλοι φοιτητές που είδαν κραυγαλέες ομοιότητες της “εργασίας” της με την δική τους.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε αμηχανία στο υπουργείο και για έναν λόγο παραπάνω: μόλις μια εβδομάδα πριν η Μπορτς, πεισμωμένη με την αθωωτική απόφαση δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον μιας φοιτήτριας κατηγορώντας την για “αυτολογοκλοπή”. Δηλαδή “κυνήγησε” μια φοιτήτρια επειδή απλώς επανέλαβε σε εργασία της κομμάτια από παλαιότερες δικές της εργασίες και, κατά συνέπεια, δεν παρουσίασε κατά τη γνώμη της υπουργού επαρκώς πρωτότυπο έργο “παρά επανέλαβε τον εαυτό της”. Η Σάντρα Μπορς προέρχεται από το Κεντρώο Κόμμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι