Νορβηγία: Τέλος το άσυλο για όσους προέρχονται από τη Δυτική Ουκρανία – Οι εξελίξεις στα μέτωπα

Νορβηγία: Τέλος το άσυλο για όσους προέρχονται από τη Δυτική Ουκρανία – Οι εξελίξεις στα μέτωπα

Η Νορβηγία σταματά με άμεση ισχύ να χορηγεί αυτομάτως άσυλο σε όλους τους Ουκρανούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Η υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι στο εξής τα αιτήματα όσων προέρχονται από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, που θεωρούνται ασφαλείς καθώς είναι μακριά από το μέτωπο, θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι νορβηγικές αρχές είχαν αποφασίσει να προσφέρουν «συλλογική προστασία στους Ουκρανούς πρόσφυγες χορηγώντας τους αυτομάτως άσυλο». Εδώ και δυόμιση χρόνια, η Νορβηγία, μια χώρα με 5,6 εκατ. κατοίκους, έχει δεχθεί περίπου 85.000 Ουκρανούς, που είναι, σύμφωνα με το Όσλο, περισσότεροι από όσους έχουν δεχθεί οι γειτονικές της χώρες στη βόρεια Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε δυσανάλογο ποσοστό των εκτοπισμένων σε σχέση με συγκρίσιμες χώρες, όπως είναι οι σκανδιναβικές», δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Δικαιοσύνης Εμίλιε Ένγκερ Μέχλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι αρχές μετανάστευσης θα επεξεργάζονται πλέον μεμονωμένα τα αιτήματα ασύλου από κατοίκους έξι περιφερειών στη δυτική Ουκρανία που θεωρούνται ασφαλείς.

Η νορβηγική κυβέρνηση δικαιολόγησε την αυστηροποίηση αυτή, αναφέροντας τον αντίκτυπο που είχε η εισροή προσφύγων στο ζήτημα της στέγης, στις υπηρεσίες υγείας και στο εκπαιδευτικό σύστημα σε μεγάλο αριθμό πόλεων. Η υπουργός σημείωσε επίσης ότι «ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των Ουκρανών προσφύγων είναι άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας» τη στιγμή που «η Ουκρανία πασχίζει να αναπληρώσει τα στρατεύματά της για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση». υπονόησε δηλαδή ότι πολλοί καταφεύγουν ως πρόσφυγες στην Νορβηγία και αλλού, για να αποφύγουν την στράτευση. Οι αρχές της Νορβηγίας είχαν ήδη αυστηροποιήσει τις συνθήκες υποδοχής με την ελπίδα να περιοριστεί ο αριθμός των αφίξεων και να δώσει περισσότερα κίνητρα στους Ουκρανούς να βρουν δουλειά.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στην κεντρική ουκρανική πόλη Κρίβιι Ριχ έπληξε σήμερα το κτήριο της περιφερειακής αστυνομίας και ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε πως κατέλαβε το χωριό Μαρινίφκα στην περιοχή του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της προωθούνται προς τον σημαντικό επιμελητειακό κόμβο του Ποκρόφσκ -πόλη απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας δεν σχολίασε την κατάσταση στη Μαρινίφκα αλλά ανέφερε πως οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην ανωτέρω πόλη, και στο Σελίντoβο, νοτιοδυτικά, «είδαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών επιθέσεων στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών». Ανέφερε πως «αποκρούσθηκαν 42 ρωσικές επιθέσεις στο μέτωπο του Ποκρόφσκ». Οι ρωσικές δυνάμεις επιτάχυναν τις τελευταίες εβδομάδες την προώθησή τους στο Ντονιέτσκ, καταλαμβάνοντας σειρά πόλεων και χωριών. Στο νότο της περιφέρειας Κουρσκ εν τω μεταξύ έχουν ανακαταληφθεί από τη Ρωσία περίπου 14 οικισμοί, αλλά μετά τις πρώτες δέκα ανακαταλήψεις, η κατάσταση εξελίσσεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς και αυτή τη στιγμή μοιάζει στάσιμη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα για να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας άνω των 8 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο “να νικήσει σε αυτό τον πόλεμο”. Ο Ντόναλντ Τραμπ που αρχικά είχε δυσανασχετήσει με τον Ζελένσκι επειδή έκρινε ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία για την Καμάλα Χάρις, τελικά δέχθηκε να συναντηθεί μαζί του.

Ο Ζελένσκι θα ζητήσει και πάλι να επιτραπεί η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και άμεση ανάμιξη του ΝΑΤΟ, όμως η Ρωσία δήλωσε ότι αλλάζει το πυρηνικό της δόγμα και «μελετά να κάνει χρήση πυρηνικών ακόμα και όταν η χώρα που της επιτίθεται δεν διαθέτει πυρηνικά, όμως συμπράττει με χώρα που διαθέτει». Επίσης ο πρόεδρος τη Ρωσίας είπε ότι μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι να γίνει χρήση πυρηνικών και όταν σημειώνεται μαζική χρήση συμβατικών όπλων, όπως drones, αεροσκαφών και πυραύλων» και ότι «όταν σημειώνεται επίθεση με όπλα άλλων χωρών, θα θεωρείται στο εξής κοινή επίθεση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx