Novartis: Άσκηση πιέσεων για να καταθέσει κατά πολιτικών καταγγέλλει μάρτυρας
04/12/2019Ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατήγγειλε ο Νικόλαος Μανιαδάκης στην εισαγωγική του κατάθεση ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Μανιαδάκης – πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου» – είπε ακόμη πως ουδέποτε υπήρξε αξιωματούχος που ενεπλάκη σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και ουδέποτε διαδραμάτισε διαμεσολαβητικό ρόλο για παράνομες πρακτικές εταιρειών και χρηματισμούς πολιτικών προσώπων.
Ως «Ιωάννης Αναστασίου» όμως έχει εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα. Μετά από 3 ώρες εισαγωγικής κατάθεσης στην προκαταρκτική επιτροπή ο Νικόλαος Μανιαδάκης ρωτήθηκε αν επιμένει στις καταθέσεις αυτές. Τότε ο μάρτυρας ζήτησε από την επιτροπή να σταθμίσει ότι για τις καταθέσεις του αυτές έχουν στραφεί εναντίον του δικαστικά τέσσερα πολιτικά πρόσωπα.
Κατά την τρίωρη κατάθεσή του, που θα συνεχιστεί το απόγευμα σήμερα Τετάρτη, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε ότι:
Αρχικά, το 2015 του πρότεινε να καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών αρχών, για αθέμιτες πρακτικές, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης. Τον Μάρτιο του 2017, επί των ημερών της Ελένης Ράικου, προσήλθε αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έπειτα από δημοσιεύματα που τον στοχοποιούσαν. Εκεί ρωτήθηκε αν έχουν πέσει στην αντίληψή του χρηματισμοί πολιτικών προσώπων. Ο κ. Μανιαδάκης απάντησε αρνητικά. Του δόθηκε χρόνος να το ξανασκεφτεί και αν έκρινε σκόπιμο να επανέλθει. Η Ελένη Ράικου δεν τον ξανακάλεσε.
Τον Νοέμβριο του 2017 πήγε ξανά αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, επί των ημερών της Ελένης Τουλουπάκη. Είχαν προηγηθεί έλεγχοι για τις οικονομικές του συναλλαγές, έρευνα για τη δραστηριότητα του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και έρευνα για τη δραστηριότητα του την περίοδο που ήταν διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να έχει καταθέσει ότι σε εκείνη τη δεύτερη φάση της επίσκεψής του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο της δικαιοσύνης ως τεχνικός σύμβουλος. Τότε όμως οι εισαγγελείς του ξεκαθάρισαν ότι η συνεργασία θα γινόταν μόνο με την υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Μετά την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας και ενώ είχε καταθέσει περισσότερα από 600 αρχεία με αναλύσεις για τις τιμές των φαρμάκων, την πιθανή ζημία για το δημόσιο κ.λπ., οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του ζήτησαν να καταθέσει αν γνωρίζει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και ειδικότερα για τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να είπε στην επιτροπή της Βουλής ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να καταθέσει για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Κατά την εξέτασή του, οι Εισαγγελείς κατά της διαφθοράς του προσκόμιζαν μια σειρά αποφάσεις τιμολόγησης και του ζητούσαν να συνηγορήσει ότι οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο. Καθώς όμως εκείνος επισήμαινε τις αντιφάσεις, σε σχέση με όσα οι άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς δυσανασχετούσαν και τον πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ειδικά στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας πως του είπε ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του και αν δεν δώσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δει η εισαγγελία τι θα κάνει μαζί του, ενώ αν κατονομάσει πρόσωπα, η ίδια θα διαπραγματευθεί με τους ανωτέρω για το μέλλον του.
Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς γνωστοποίησε στον κ. Μανιαδάκη ότι άλλος προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει εναντίον του ότι ο ίδιος χρηματίστηκε μέσω εταιρείας της συζύγου του και ότι μέσω αυτής της εταιρείας χρηματιζόταν και ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Τον Λοβέρδο δεν τον γνωρίζω», «δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλός του», «η γυναίκα μου δεν είχε τη συγκεκριμένη εταιρεία», φέρεται να είπε ο κ. Μανιαδάκης, που κατέθεσε ότι είχε προηγηθεί σχετικώς ψευδής κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».
Κατόπιν προτροπής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, έχει μιλήσει στις αμερικανικές αρχές. Αρχικά μίλησε, στην Αθήνα σε στέλεχος του FBI προκειμένου να αξιολογηθεί αν η Αμερική τον εντάξει σε δικό της πρόγραμμα. Τον Φεβρουάριο του 2018 είχε συνάντηση στη Βιέννη και τον Αύγουστο του 2018 στις ΗΠΑ. Στην Αμερική του έδειξαν κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο κ. Μανιαδάκης δωροδοκούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο κ. Μανιαδάκης διέψευσε κατηγορηματικά οποιονδήποτε χρηματισμό.