Ντ. Κάμερον: Η Ουκρανία να παραλάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσω “ανταλλαγής” Βρετανίας και Γερμανίας

Ντ. Κάμερον: Η Ουκρανία να παραλάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσω “ανταλλαγής” Βρετανίας και Γερμανίας

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Ζeitung δήλωσε ότι, η Γερμανία θα μπορούσε να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Τaurus» στην Βρετανία, η οποία με τη σειρά της να αποστείλει στην Ουκρανία περισσότερους από τους αντίστοιχους «Storm Shadow».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους γερμανούς εταίρους μας σε αυτό, όπως και σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», δηλώνει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες – «ούτε θα ενημερώσουμε τους αντιπάλους μας για τα σχέδιά μας».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όταν, απορρίπτοντας την παράδοση πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία, διευκρίνισε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνουν Γάλλοι και Βρετανοί», υπονοώντας ότι οι δύο χώρες έχουν στρατιώτες τους στην Ουκρανία για να ελέγχουν την λειτουργία των πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Βρετανία και Γαλλία όμως δεν έχουν έως τώρα επιβεβαιώσει ότι διατηρούν τον έλεγχο των πυραύλων που έχουν προμηθεύσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Προχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κάμερον με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η απόφαση για την αποστολή «Taurus» θα ληφθεί από την κυρίαρχη γερμανική κυβέρνηση, καθώς και ότι το Λονδίνο έχει μια «πολύ ισχυρή συνεργασία» με το Βερολίνο, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στην συνέντευξή του στην SZ ο κ. Κάμερον απορρίπτει πάντως τις ανησυχίες του καγκελάριου ότι η παράδοση των συγκεκριμένων πυραύλων συνεπάγεται και κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Είναι απολύτως εφικτό να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν συμβάλλουν με κανέναν τρόπο στην κλιμάκωση. Και δεν συμβάλλουν», διαβεβαιώνει και προσθέτει ότι οι Βρετανοί είναι ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και εμπιστεύονται τις εγγυήσεις των Ουκρανών. «Διαφορετικά δεν θα το κάναμε», προσθέτει.

Προχθές πάντως, αναφερόμενος στον κίνδυνο κλιμάκωσης, σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση επαναλαμβάνεται κάθε φορά που συζητείται η παράδοση νέου οπλικού συστήματος. «Το θέμα της κλιμάκωσης είναι ξεκάθαρο: Το αντιμετωπίζουμε συνέχεια. Αν αυτό που κάνουμε βοηθά μια χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μια παράνομη και απολύτως αδικαιολόγητη επίθεση, τίποτα δεν θα έπρεπε να μας σταματά από το να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να αμυνθεί, να ανακτήσει τα εδάφη της (…) Όσο δεν υπάρχει θέμα ΝΑΤΟϊκού στρατιώτη ο οποίος σκοτώνει ρώσο στρατιώτη, δεν προκαλούμε κλιμάκωση, απλώς επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί», δήλωσε.

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι γερμανικοί «Taurus», με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στην Μόσχα, ενώ οι αντίστοιχοι πύραυλοι που παραδίδουν οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν μόνο την μισή εμβέλεια. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ‘Αντον Χοφράιτερ χαιρέτισε την πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για «κυκλική ανταλλαγή», τονίζοντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke ότι το καλύτερο θα ήταν αν ο καγκελάριος άλλαζε γνώμη και δεν εμπόδιζε πλέον την παράδοση των «Τaurus», αλλά «προκειμένου η Ουκρανία να μην παραλάβει άλλους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η κυκλική ανταλλαγή είναι μια δυνατότητα και ο κ. Σολτς δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο». Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιόχαν Βάντεπουλ δήλωσε στην Rheinische Post ότι «θα πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια ήττα της Ουκρανίας και αυτό περιλαμβάνει και την παροχή του καλύτερου συστήματος που είναι το “Taurus” και καμία κυκλική ανταλλαγή δεν μπορεί να το αντικαταστήσει από άποψη εμβέλειας, ακρίβειας και ισχύος».

Την προσεχή εβδομάδα η Ένωση αναμένεται να υποβάλει νέα πρόταση στην Bundestag για την άμεση παράδοση «Taurus» στην Ουκρανία. Ανάλογη πρότασή της πριν από δύο εβδομάδες δεν συγκέντρωσε πάντως την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο πρώην αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ εμφανίστηκε ταυτόχρονα επιφυλακτικός και δήλωσε στην Koelner Stadt-Anzeiger ότι «δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η σημασία της αποστολής “Taurus”, αλλά πρέπει το συντομότερο δυνατόν να παραδώσουμε τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχουμε υποσχεθεί».

Εξέφρασε μάλιστα την στήριξή του στην στάση του καγκελάριου, με την οποία, επισήμανε, συμφωνεί και η πλειοψηφία των πολιτών. Πράγματι, σύμφωνα με το προχθεσινό «DeutschlandTrend» του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 61% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί να παραδοθούν πύραυλοι «Taurus» στην Ουκρανία (+9 από την προηγούμενη μέτρηση τον Αύγουστο). Την ερχόμενη Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag, ενώ την Δευτέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή ‘Αμυνας με θέμα την πρόσφατη υποκλοπή συνομιλίας αξιωματικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από ρωσικές υπηρεσίες. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx