Ντεμιρτάς για PKK: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει εθελοντική κατάθεση όπλων
15/07/2025
Ο πρώην πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς μίλησε στον Ροζ Γκιρασούν της Rawest Research.
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει μια εθελοντική κατάθεση όπλων. Δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες ότι η διαδικασία θα ανοίξει τον δρόμο για αυταρχισμό. Το θέμα “ποιον θα στηρίξουν οι Κούρδοι στο τέλος της διαδικασίας;” είναι εκεί που κολλάμε. Οι Κούρδοι αφαιρούνται από τον ρόλο του κύριου παράγοντα και μετατρέπονται σε εφεδρική δύναμη. Κάποιες φορές λοιπόν αντί να ρωτάμε “ποιον θα στηρίξουν οι Κούρδοι στις εκλογές;” ας ρωτήσουμε και “στις εκλογές ποιος θα στηρίξει τους Κούρδους;”» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ροζ Γκιρασούν, διευθυντής ερευνών της Rawest, επισκέφθηκε τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς στη φυλακή της Αδριανούπολης, μία μέρα πριν την τελετή κατάθεσης όπλων του PKK, στις 10 Ιουλίου. Ο Γκιρασούν μετέφερε τις σημειώσεις από τη συνάντηση αυτή σε εκπομπή του Halk TV.
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει εθελοντική κατάθεση όπλων»
Ο Ντεμιρτάς, σύμφωνα με τον Γκιρασούν, είναι ικανοποιημένος από τη διάλυση του ένοπλου PKK. Εξήγησε επίσης πως — όπως είχε πει και παλαιότερα — δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, δεν διεξάγεται καμία διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό που υπάρχει είναι μια εθελοντική κατάθεση όπλων που πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα μιας πνευματικής (νοητικής) μεταμόρφωσης. Τόνισε επανειλημμένα ότι είναι λάθος να το περιγράφουμε ως προϊόν διαπραγμάτευσης.
«Ο Ντεμιρτάς δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες περί αυταρχισμού»
Είπε ακόμη ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες πως αυτή η διαδικασία θα ανοίξει χώρο για αυταρχισμό. Τόνισε ότι δεν θα συναινούσε σε καμία πρόταση που θα οδηγούσε σε αυταρχισμό. Αντίθετα, μια πρόταση που θα οδηγούσε σε εκδημοκρατισμό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό μέσα από τη φύση της ίδιας της πολιτικής.
«Ας ρωτηθεί και ποιος θα στηρίξει τους Κούρδους»
Τέλος, εξέφρασε την ενόχλησή του που το ζήτημα στο τέλος καταλήγει πάντα στο «ποιον θα στηρίξουν οι Κούρδοι στο τέλος της διαδικασίας;».
Εξέφρασε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Κούρδοι παύουν να είναι ο κύριος παράγοντας και μετατρέπονται σε μια εφεδρική δύναμη.
Και υπογράμμισε ότι, αντί για το ερώτημα «ποιον θα στηρίξουν οι Κούρδοι στις εκλογές;», θα πρέπει κάποιες φορές να τίθεται και το ερώτημα: «Στις εκλογές, ποιος θα στηρίξει τους Κούρδους;»