Ντομπρόβσκις: Καταβάλλεται προσπάθεια για συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Ντομπρόβσκις: Καταβάλλεται προσπάθεια για συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Kαταβάλλεται προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Παραλλήλως ο κ. Ντομπρόβσκις απαρίθμησε τρία «σημαντικά» δεδομένα για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, τα οποία είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συμφωνία των μέτρων για το χρέος, ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης, και η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος.

Διευκρινίζοντας τα μέτρα για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  είπε ότι το Eurogroup έχει συζητήσει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τόνισε πως «τώρα δίνουμε έμφαση στη σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, κάποια άλλα μέτρα τα οποία είναι σημαντικά για τα πρώτα έτη μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές».

Συμπλήρωσε επίσης ότι όλα συνδέονται με το ύψος της τελευταίας δόσης ώστε η Ελλάδα να έχει επαρκές ταμειακό απόθεμα, ενώ υπογράμμισε ότι το πρώτο και πιο σημαντικό προς το συμφέρον της Ελλάδας είναι κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνδεθούν με τη συνεχιζόμενη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σε ό, τι αφορά τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων, είπε ότι αυτά είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα μοιραστούν σε αρκετά χρόνια και ανέφερε ότι εξετάζεται αυτές οι πληρωμές να συνδεθούν με τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος, που σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Στην ερώτηση πώς μπορεί να προστατευτεί η Ελλάδα όταν βγει από το πρόγραμμα, αν οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι «πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να είναι σταδιακή, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα μέτρα για το χρέος και το ταμειακό απόθεμα και δεύτερον είναι σημαντικό η Ελλάδα να μείνει εντός πορείας, με υπεύθυνες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι