Ο Αλίεφ βάζει την Τουρκία στο τραπέζι των “μεγάλων”

Ο Αλίεφ βάζει την Τουρκία στο τραπέζι των “μεγάλων”

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα Δευτέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική δημόσια τηλεόραση, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού επιτευχθεί προηγουμένως κατάπαυση του πυρός.

«Η Τουρκία πρέπει αναμφίβολα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσεχή ειρηνευτική διαδικασία. Ασφαλώς θα ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Οι συγκρούσεις δεν θα συνεχίζονται επ’ άπειρον, οπότε όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber.

Κανονικά το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι στα χέρια της Ομάδας του Μινσκ με επικεφαλής τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Αυτές οι τρεις χώρες είναι συμπροεδρεύουσες. Στην ομάδα συμμετέχουν η Λευκορωσία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τουρκία και φυσικά η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέντευξη ο Αλίεφ υποστήριξε ότι οι αζερικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πολλές περιοχές από τους Αρμένιους. Πρόσθεσε ότι η Αρμενία προσπαθεί να σύρει τη Ρωσία στον πόλεμο, εξαπολύοντας επίθεση σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

«Αρμένιοι ζουν στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αρμένικο λαό. Ο αρμένικος λαός είναι όμηρος της εξουσίας του», είπε, λέγοντας ότι οι δύο λαοί θα ζήσουν μαζί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν τερματιστεί η αρμενική πολιτική κατοχής.

Αναφερόμενος ωστόσο στην πιθανή εκεχειρία, είπε ότι θα καταστεί δυνατή μόνο εφόσον το Αζερμπαϊτζάν λάβει διεθνείς εγγυήσεις και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Αρμενία για την απόσυρση των δυνάμεών της. «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη καμίας άλλης χώρας, όμως αυτό που είναι δικό μας πρέπει να παραμείνει δικό μας», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι