Ο αποψινός χάρτης “πορτοκαλί” και “κόκκινων” περιοχών – Μάσκα, ΙΧ και άθληση

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Τα νέα μέτρα (για μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12:30 τη νύχτα) ισχύουν για τις περιφέρεια που είναι στο πορτοκαλί και στο κόκκινο. Ο χάρτης είναι “ρευστός” και κάποιες περιφέρειες που πάνε καλά μεταπίπτουν π.χ. από το 3 στο 2, ενώ κάποιες που πάνε χειρότερα, μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να περάσουν  από το πορτοκαλί στο κόκκινο ή από το κίτρινο στο πορτοκαλί.

Κάποιες φορές η βαθμίδα άλλαξε σε 24 ώρες όχι επειδή σημειώθηκαν ειδικά εκείνη την ημέρα πολλά κρούσματα, αλλά επειδή πέρασαν 14 ημέρες με πολλά (αναλογικά με τον πληθυσμό) κρούσματα.  Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, μπορείτε να επισκέπτεστε την επισημη ιστοσελίδα εδώ και να βλέπετε τον επικαιροποιημένο χάρτη -πάντως στην Κοζάνη και στην Καστοριά πρώτα ανακοινώθηκαν τα λοκντάουν και μετά άλλαξε χρώμα ο χάρτης.

Όσον αφορά τα μέτρα, διευκρινίσθηκε ότι στο ΙΧ μπορεί κάποιος να μη φοράει μάσκα αν  είναι μόνος του ή με πρώτου βαθμού συγγενείς. Σύμφωνα με τον νόμο, συγγενείς α΄βαθμού εξ αίματος είναι τα παιδιά και οι γονείς τους, ενώ α΄βαθμού συγγενείς εξ αγχιστείας είναι το ζευγάρι και οι γονείς τους (πεθερικά). Τα αδέλφια για το νόμο είναι συγγενείς β΄βαθμού, όπως και οι παππούδες/γιαγιάδες. Οι θείες και τα ανίψια είναι γ΄βαθμού συγγενείς.

Επισης δεν επιβάλλεται μάσκα αν κάποιος αθλείται.

Δεν διευκρινίσθηκε ακόμη τι ισχύει αν κάποιος π.χ. από την Εύβοια μεταβαίνει στην Αθήνα ή στη Βοιωτία και φθάνει στην πορτοκαλί ή κόκκινη περιοχή στη 01:00 τη νύχτα είτε με τρένο είτε με το ΙΧ του. Εικάζουμε ότι ο ταξιδιώτης θα καλείται να αποδείξει ότι π.χ. το αεροπλάνο του προσγειώθηκε αργά ή το τρένο έφτασε στην δείνα ώρα στον σταθμό. Αν οδηγεί δικό του μέσο, δεν γνωρίζουμε τι προβλέπεται, αλλά αν δεν δοθούν άλλες διευκρινίσεις θα σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να φροντίζει να μην φτάσει σε κόκκινη ή πορτοκαλί περιοχή μετά τα μεσάνυχτα με δικό του μεταφορικό μέσο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι