Ο Μπορέλ “βλέπει” πιθανό πόλεμο και φοβάται ότι “ο Τραμπ δεν θα υπερασπιστεί την Ευρώπη”

Οι 27 πρέπει να κάνουν περισσότερα ως προς τις παραδόσεις πυρομαχικών στην Ουκρανία, λέει ο Μπορέλ

Μια σύγκρουση ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη «δεν αποτελεί πλέον φαντασίωση» και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν νέους τρόπους «για να προετοιμαστούν οικονομικά για έναν τέτοιο πόλεμο στην γηραιά ήπειρο», είπε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

«Ο πόλεμος σίγουρα διαφαίνεται γύρω μας και ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον φαντασίωση. Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των υβριδικών επιθέσεων σε κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν πρόκειται να ξεκινήσει αύριο, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα», είπε ο Μπορέλ.

Και συνέχισε:  «Τα κράτη μέλη της ΕΕ δημιούργησαν έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, αλλά δεν τον χρηματοδότησαν, παρότι ο οργανισμός είναι απαραίτητος. Η κατάσταση της ασφάλειας της Ευρώπης αποτελεί υπαρξιακή κρίση και η Ευρώπη κινείται πολύ αργά στην εξεύρεση νέων τρόπων για την αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό χρηματοδοτικό όχημα ανάλογο με αυτό που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε και για τον «αυξανόμενο φόβο των Ευρωπαίων για μια πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να μην υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα. Η ομπρέλα των ΗΠΑ, στην οποία βασιζόμαστε από τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορεί να μην είναι πάντα ανοιχτή», είπε. «Ίσως, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσινγκτον, να μην μπορούμε να βασιστούμε στην Αμερική για να μας προστατεύσει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι