Ο Χάικο Μάας θεωρεί ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να πάνε σε σινεμά και σε μπαρ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

Όποιος έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος ως προς το επάγγελμα είναι δικηγόρος.

Παρότι δεν έχει αποσαφηνιστεί από τους ειδικούς διόλου το πόσο ακριβώς προστατεύει το εμβόλιο και από τον “συνήθη” κορονοϊό και από τις νέες μεταλλάξεις τους, αλλά (το κυριότερο), κατά πόσον ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να λειτουργεί στην κοινότητα ως ασυμπτωματικός φορέας, και άρα να μεταδίδει τον ιό, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι «θεμελιώδες δικαίωμα και όχι προνόμιο το να μπορεί ο εμβολιασθείς να επισκεφθεί σινεμά ή εστιατόρια και μπαρ».

Προφανώς δέχτηκε κριτική επειδή κάποιοι γερμανοί δημοσιογράφοι παρουσίασαν την άποψή τους ως “πριμοδοτούσα” τους εμβολιασθέντες έναντι εκείνων που δεν έχουν εμβολιασθεί, και γ΄αυτό απαντά στο θέμα του προνομίου διευκρινίζοντας ότι διαφέρει το προνόμιο από το δικαίωμα.

Επί του ζητήματος υγείας είτε δεν ρωτήθηκε επίμονα είτε δεν απάντησε, όπως δεν επεκτάθηκε διόλου στο κατά πόσο ασφαλές είναι μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι να επανέλθουν την κανονικότητα ακόμα κι αν δεν έχει εμβολιαστεί ούτε καν το 10% του πληθυσμού. (Η συλλογική ανοσία προϋποθέτει τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού).

Συγκεκριμένα είπε: «Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν εμβολιαστεί. Οι περιορισμοί επιβάλλονται προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και λόγω του κινδύνου υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά σε ποιο βαθμό τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά είναι σαφές ότι ένας εμβολιασμένος δεν στερεί τον αναπνευστήρα από κάποιον άλλον, και αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κεντρικούς λόγους περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων παύει να ισχύει»,  είπε ο  Μάας.

Επεσήμανε μάλιστα ακόμη ότι και οι επιχειρήσεις εστιατορίων, θεάτρων, μουσείων και κινηματογράφων έχουν δικαίωμα να επαναλειτουργήσουν, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Και αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται. Διότι στον χώρο θα υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι», κατέληξε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποκλείονται οι μη εμβολιασμένοι από κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι