Ο Δένδιας υπερασπίστηκε τους Ιμβρίους και η Τουρκία το “γυρίζει”στη Θράκη

Ζάκυνθος

Στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην διαδικτυακή “κοπή της πίτας” του συλλόγου των Ιμβρίων στην Αθήνα απαντά με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας «κωμικοτραγικό» να μιλάει για καταπίεση μειονοτήτων η Ελλάδα.

«Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πολιτική αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Ελληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Ενώ όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, και θεωρεί τον εαυτό της «λίκνο της δημοκρατίας», δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».

Τι είχε πει ο Δένδιας

«Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη» κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων και υπογράμμισε ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους, με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών», ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Απώτερος στόχος, παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί, ενώ σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής συνιστά η στελέχωση των εκεί ομογενειακών σχολείων και η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη διαμονή τους στο νησί».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Ίμβρο. «Το φωτεινό παράδειγμά του και η διαρκής δραστηριοποίησή του επ’ ωφελεία των ομογενών μας στο νησί, εγγυάται την ευόδωση των προσπαθειών σας», σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό».

«Έως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων, τις οποίες έχει αναλάβει, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι