Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί τα της “Γεωμαγνητικής Καταιγίδας”

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί τα της “Γεωμαγνητικής Καταιγίδας”

Για τις συνέπειες που έχει στους ζωντανούς οργανισμούς, στη φύση, σε μηχανήματα και επικοινωνίες η γεωμαγνητική καταιγίδα που καταγράφεται από χθες, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, το φαινόμενο δεν έχει αξιοσημείωτη επίδραση στον άνθρωπο και ότι θα μπορούσε ίσως να επηρεάζει τους ζώντες οργανισμούς αν οι καταιγίδες διαρκούσαν για πολύ μεγάλο διάστημα.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, «οι γεωμαγνητικές καταιγίδες εκπέμπονται από τον ήλιο. Ο ήλιος εκπέμπει ενέργεια προς όλο το πλανητικό σύστημα. Αυτή η ενέργεια κάνει τη Γη βιώσιμη και δίνει τη ζωή. Αν δεν είχαμε τον ήλιο δεν θα είχαμε και ζωή πάνω στη Γη. Μέχρι το 2005 είχε 50 χρόνια να εμφανιστεί τέτοια γεωμαγνητική καταιγίδα. Συνήθως έχει διάρκεια μία έως τρεις εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να τις προβλέψει, γιατί σημειώνονται τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι εκλάμψεις όπως λέγονται, συνοδεύονται από πολύ μεγάλα ποσοστά φωτός και ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, όταν εκπέμπεται από τον Ήλιο αυτή η γεωμαγνητική ακτινοβολία, εξαπλώνεται σε όλο το πλανητικό σύστημα, οπότε φθάνει και στη Γη. «Η Γη ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους. Συνεπώς, το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα» είπε και προσέθεσε:

«Το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που οδηγεί ουσιαστικά την γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους, τον βόρειο και τον νότιο. Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σουηδία και στη Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό».

Ερωτηθείς για το εάν έχει συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό είπε: «Το ποσοστό της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας που πέφτει στη Γη, συνολικά διατηρείται σταθερό τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Γι’ αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους». Εξήγησε επίσης γιατί το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε χώρες όπως η Σουηδία και η Ν. Αφρική και είπε ότι τα μόνα αναμενόμενα -μικρής κλίμακας και τοπικά- φαινόμενα αφορούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, στα GPS και στα γεωμαγνητικά όργανα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι