Ένταση στη συγκέντρωση κατά της εισαγγελικής πρότασης για τον Μίχο – Θύελλα αντιδράσεων

Ένταση στη συγκέντρωση κατά της εισαγγελικής πρότασης για τον Μίχο – Θύελλα αντιδράσεων

Ένταση στην συγκέντρωση κατά της εισαγγελικής πρότασης για τον Μίχο στα Σεπόλια, που πρότεινε την απαλλαγή για την μαστροπεία και τον βιασμό. Στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 150 άτομα που διαμαρτύρονται για την εισαγγελική πρόταση ενώ ένταση υπήρξε έξω από το μαγαζί του Ηλία Μίχου στην περιοχή.

Μάλιστα κάποιοι από την συγκέντρωση έσπασαν τις τζαμαρίες ενός εστιατορίου δίπλα από το μαγαζί του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, ενώ επιτέθηκαν και στις αστυνομικές δυνάμεις.

Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες που αφορούν βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό καθώς και για μαστροπεία σε οίκους ανοχής μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων, ζήτησε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Έδρας.

Η εισαγγελικός λειτουργός, μετά από πολύμηνη διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε πως ο κατηγορούμενος ως πρωταγωνιστής της δυσώδους υπόθεσης πρέπει να αθωωθεί για τις βαρύτερες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Η εισαγγελέας θεωρεί πως ο 55χρονος επιχειρηματίας από τον Κολωνό πρέπει να κριθεί ένοχος μόνο για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί, για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται καθώς και για οπλοκατοχή. Συνολικά για τον Μίχο ζήτησε ενοχή για τέσσερις κατηγορίες και απαλλαγή για τρεις. Η εισαγγελική πρόταση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, ένα κάλεσμα συγκέντρωσης στα Σεπόλια (όπου διέμενε ο Ηλίας Μίχος) και πολιτικές αντιδράσεις.

«Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μαστροπείας σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ αναφέρει πως ο Ηλίας Μίχος πέφτει στα «μαλακά» με την πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Πρόκειται για πρόταση, που οδηγεί στο να ”πέσει στα μαλακά” ο συγκεκριμένος δράστης ”ξεπλένοντας”, τελικά, το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης του ανήλικου κοριτσιού» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και προσθέτει: «Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους, που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ”αθωώνει” τους δράστες-τέρατα. Φυσικά, όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιείται η καταγγελία παρόμοιων κυκλωμάτων, τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να θεωρούνται έκπληξη». «Επιβεβαιώνεται ότι πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία είναι το εργατικό-λαϊκό κίνημα, που και τώρα θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει: “Στην υπόθεση του Κολωνού που εκδικάζεται αυτές τις μέρες, η εισαγγελική πρόταση αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της δικαστικής ιστορίας της χώρας. Η εισαγγελέας της έδρας, Μαρία Νικολού πρότεινε την αθώωση του Ηλία Μίχου για τα τρία από τα επτά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Συγκεκριμένα, πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών για τις πράξεις του βιασμού, της μαστροπείας σε οίκους ανοχής και της μαστροπείας μέσω εξαναγκασμού και με αποκόμιση πορνικών εσόδων. Για το βασικό μέρος δηλαδή του κατηγορητηρίου που τον βαρύνει ως τώρα.

Αντίθετα, η μητέρα του παιδιού, ενώ κατήγγειλε τον βιασμό και την κακοποίηση από την πρώτη στιγμή που το έμαθε, έγινε στόχος από τις Αρχές οι οποίες στα πλαίσια της συγκάλυψης, δεν δίστασαν να την κατηγορήσουν και να την προφυλακίσουν αντί να την προφυλάξουν, κατηγορώντας τη για συνεργασία με τους νταβατζήδες. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της για πορνογραφία και μαστροπεία εις βάρος της κόρης της.

Η συγκάλυψη στην υπόθεση του Κολωνού επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή. Στην αρχή από της Αρχές και τα ΜΜΕ, καθώς οι εμπλεκόμενοι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την εκκλησία, την αστυνομία και άτομα της τοπικής κοινωνίας που έχουν σχέση με το κυβερνών κόμμα. Η Δικαιοσύνη, που μόνο τυφλή δεν είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν προχωρήσει και κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως θα έχει και επίσημα ξεπλύνει το κύκλωμα τράφικινγκ και παιδοβιασμού, ενώ με την στάση της απέναντι στην μητέρα της 12χρονης τρομοκρατεί όλα τα υπόλοιπα θύματα που θέλουν να καταγγείλουν την κακοποίηση τους, καθώς θα φοβούνται να μην μετατραπούν από θύματα σε θύτες.

Ως Τομέας Ισότητας φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, βρισκόμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν την κακοποίηση που έχουν δεχθεί. Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό και την οργή μας για την πρόταση της εισαγγελέως. Απαιτούμε από τη Δικαιοσύνη αν είναι όντως όσο αμερόληπτη δηλώνει, να μην συγκαλύψει την μαφία και το κύκλωμα τράφικινγκ και παιδοβιασμού. Στηρίζουμε την συγκέντρωση που καλούν φεμινιστικές συλλογικότητες, σήμερα στις 19:00 στο μετρό Σεπόλια“.

Η Νέα Αριστερά αναφέρει: “Δικαιοσύνη και δικαίωση για ένα ανήλικο κορίτσι που βίωσε ένα ανείπωτο μαρτύριο διάρκειας. Μαρτύριο που συνεχίζει να βιώνει ψυχικά όλο αυτό τον καιρό”. Ακολούθως σχολιάζει ότι “η πρόταση της εισαγγελέα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της απόδοσης δικαιοσύνης. Τα στοιχεία, οι καταθέσεις και όσα έχουν τεκμηριώσει οι συνήγοροι της ανήλικης κοπέλας έρχονται σε σύγκρουση με την πρόταση που έκανε η εισαγγελέας και δημιουργούν δικαιολογημένα ερωτήματα αλλά και θυμό.

Παρακολουθούμε με ανησυχία αλλά και με την προσδοκία η δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Να τιμωρήσει τους πραγματικούς δράστες ανάλογα με την ενοχή και το βάρος του εγκλήματος τους όπως επιτάσσει το κράτος δικαίου. Ταυτόχρονα όμως ζητάμε επιτακτικά, την στήριξη και την προστασία της ανήλικης από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της”.

Η εισαγγελέας για την μητέρα και τον “Μιχάλη”

Ως προς τον δεύτερο βασικό κατηγορούμενο που είναι γνωστός ως «Μιχάλης» ζητήθηκε να κριθεί ένοχος για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου 15 ετών με σκοπό κέρδους και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών.

Για τη μητέρα του κοριτσιού η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας και της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και την φροντίδα της ανήλικης.

Η εισαγγελική λειτουργός κατά την αγόρευση της, η οποία διεξήχθη όπως και ολόκληρη η αποδεικτική διαδικασία, κεκλεισμένων των θυρών, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι 22 κατηγορούμενοι που τους αποδόθηκε ο ρόλος του “πελάτη” της 12χρονης για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη. Ζήτησε την απαλλαγή για έναν κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι