ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νύχτα εφιάλτης στο Βόλο – Εγκλωβισμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα

Ο Elias έπληξε και την Αττική - Προβλήματα σε Φθιώτιδα-Εύβοια-Φωκίδα,

Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο που έχει κυριολεκτικά βουλιάξει από το νερό. Κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα , μεταξύ των οποίων βρίσκεται εγκλωβισμένη και δημοσιογράφος της ΕΡΤ με το συνεργείο. Η κατάσταση είναι δραματική στο κέντρο της πόλης του Βόλου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό πολιτών από σπίτια και αυτοκίνητα τα οποία έχουν βουλιάξει από τους ορμητικούς χειμάρρους που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias.

Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσέγγισουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς. Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή την ώρα και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου.

Παράλληλα, το 199 δέχθηκε κλήση προς βοήθεια από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, τα 2 μέλη του οποίου (η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου και ο τεχνικός της δημόσιας τηλεόρασης)  μετέδιδαν ρεπορτάζ για το σπάσιμο του ποταμού Κραυσίδωνα και εγκλωβίστηκαν. Δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς έχει δεχθεί η Πυροσβεστική από την Αγριά και Αλυκές με τα νερά να έχουν φτάσει τους 80 πόντους  και να σπεύδουν Πυροσβέστες και ΕΜΑΚ.

Στις Αλυκές Βόλου κάτοικοι έκαναν εκκλήσεις για βοήθεια μέσω των social media καθώς εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με μικρά παιδιά σε ταράτσα! Στην Αγριά υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ!

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε: «Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, έχει κοπεί το ρεύμα. Κουράστηκε ο κόσμος με τις πλημμύρες, πάλι βάρκες χρειαζόμαστε για να κυκλοφορήσουμε. Είναι δραματική η κατάσταση . Έχω ξεμείνει με το αμάξι , δεν μπορώ να βγω από το αυτοκίνητο γιατί η στάθμη του νερού ανεβαίνει και περιμένω φορτωτή να έρθει να με πάρει . Η Μακρινίτσα έχει αποκοπεί, ο δρομος έγινε γκρεμός ,δεν υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους, πρέπει να κινδυνεύουν οι άνθρωποι εκεί»

Σε ένα δραματικό του μήνυμα που δημοσιεύει το thenewspaper.gr μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας, απευθύνει έκκληση στους Βολιώτες λέγοντας: «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

  • στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).
  • στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βόλο ξεκίνησαν το απόγευμα. Οι δρόμοι γρήγορα έγιναν  ποτάμια για μια ακόμα φορά , ενώ χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές και όλοι πλέον προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο βράδυ. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου λίγο νωρίτερα έλαβαν  μήνυμα μέσω του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας.  «Με εντολή της αστυνομίας, η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου απαγορεύεται, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» γράφει το μήνυμα του 112. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο και μεθαύριο

Πάντως με συνεχείς κεραυνούς συνοδεύτηκε η καταιγίδα Elias που έπληξε και την Αττική τα ξημερώματα και συνεχίζεται με χαμηλότερη όμως ένταση. Πολλοί δρόμοι στην Αθήνα πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα σχεδόν σε όλη την πρωτεύουσα. Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, ενώ κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας προβλημάτων σε μετασχηματιστές. Τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, με απόφαση της Περιφέρειας, εκτός των περιοχών όπου μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, όπου οι τοπικές αρχές θα κρίνουν πως έχει η κατάσταση και θα λάβουν αποφάσεις.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη χθες βράδυ στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για την Τετάρτη και καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Στο μήνυμα περιλαμβάνονται οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/kataigides. Τα δρομολόγια του προαστιακού στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα έχουν διακοπεί, ενώ προβληματική είναι και η σύνδεση με το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. «Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζεται στο μήνυμα του 112. Γύρω στις 13:00 μμ το 112 ήχησε για δεύτερη φορά αυτή τη φορά για τις περιοχές Αρμένι και Σωτήριο Λάρισας.

Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων του Βόλου για απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για το συνολικά τρίτο μήνυμα που έχει σταλεί σήμερα στη Θεσσαλία. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το μήνυμα του 112 που ήχησε στα κινητά των κατοίκων, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Elias.

Τα σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά στην Θεσσαλία, στη Λαμία και τη Μακρακώμη, τον Δομοκό, και τη Στυλίδα. Η Φωκίδα, η Εύβοια και η Φθιώτιδα δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πλημμύρες στην Εύβοια

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα. Στη βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Στις Ροβιές και στο Μετόχι έχουν πλημμυρίσει σπίτια, στο Μαντούδι ήχησε το 112 με τον δήμαρχο να προειδοποιεί για κινδύνους, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με το tvstar, κλειστός είναι ο δρόμος ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι.

Από τις 4:00 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5:00 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Αγωνία στη Θεσσαλία

Ομαλά κύλησε το βράδυ στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας. Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία ELIAS έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας. Η μέχρι τώρα πορεία του νέου φαινομένου δεν έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζουν να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο μέχρι και σήμερα δεν έχει μεγάλη ένταση και δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Η πιο δύσκολη μέρα

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Μήνυμα 112 στην Αττική.

Η αναφορά Μητσοτάκη

Με αναφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων από την κακοκαιρία Daniel ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται. Αυτή τη φορά εστιάζουμε, πρωτίστως την προσοχή μας στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις. Ωστόσο, θα ξαναπώ το αυτονόητο, ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν και σύντομα κάποιες ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μάς παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα και στα επόμενα βήματα τα οποία γίνονται για να σταθούν ξανά όρθιες. Όπως ξέρετε, οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, θα έλεγα σε χρόνο ρεκόρ. Είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης. Εξελίσσονται ταχύτατα οι αυτοψίες για την αναλυτική εκτίμηση των ζημιών, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θυμίζω, έχει ανασταλεί και κάθε καταβολή οφειλών των κατοίκων.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με την παροχή ρεύματος, την υδροδότηση, τα θέματα της δημόσιας υγείας, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, τη στήριξη στους Δήμους και στην Περιφέρεια, προκειμένου να ξεκινήσουν και αυτοί την άμεση αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες μας για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα, αλλά προφανώς η ανάταξη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα απαιτήσει καιρό. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς και θα ξαναπώ ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα από ό,τι πριν όλα όσα χάσαμε.

Παράλληλα, όμως, με την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ο προγραμματισμός μας είναι πολύ ευρύς και γι’ αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δεύτερη συνεδρίαση, γιατί έχουμε πολύ πυκνό έργο σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε.

Από τη σημερινή ατζέντα θέλω να ξεχωρίσω δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη βελτίωση του κράτους αφενός, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι