Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη

Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες του πολιτισμού και της ιστορίας του ελληνισμού. Η σημασία της δεν περιορίζεται μόνο στον εθνικό χώρο, αλλά επεκτείνεται παγκοσμίως, καθώς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα, αδιάλειπτα ομιλούμενα και γραπτά τεκμηριωμένα γλωσσικά συστήματα

Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αναδεικνύοντας τη διαχρονική της αξία και συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η πρώτη εκδήλωση, στην Αστική Σχολή Γαλατά, είχε στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης των ομογενών μαθητών με τη γλώσσα και την ιστορία τους, μέσα από ένα ειδικό μάθημα Ιστορίας, που παρέδωσε η διακεκριμένη Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 130 μαθητές από την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι μαθητές της Ίμβρου παρακολούθησαν διαδικτυακά. Η κ. Ευθυμίου παρουσίασε τη διαχρονική παρουσία και προσφορά του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο, τονίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το όχημα διάδοσης ιδεών που επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν αμείωτο, αποδεικνύοντας την ισχυρή σχέση τους με την ελληνική παιδεία, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Η κεντρική εκδήλωση: «Γλώσσα και Θάλασσα – Οι δύο κίονες του Ελληνισμού»

Κεντρική ομιλήτρια, η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Γλώσσα και Θάλασσα – Οι δύο κίονες του Ελληνισμού», ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίς, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την ελληνική «μητρική γλώσσα του πνεύματος», αναφερόμενος στη συγγραφή μοναδικών έργων στην ελληνική γλώσσα που επηρέασαν καταλυτικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Παράλληλα, τόνισε τη διαχρονική συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ιδίως σε δύσκολες ιστορικές περιόδους.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνος Κούτρας, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας και εξήρε τον ρόλο των εκπαιδευτικών της Ομογένειας, οι οποίοι επιτελούν σπουδαίο έργο σε ένα «όχι πάντα εύκολο περιβάλλον». Ειδική αναφορά έκανε στα ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, και ιδιαιτέρως στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία χαρακτήρισε «κόσμημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσφορά των Μεγάλων Ευεργετών στην ελληνική παιδεία, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συμβολή τους.

Η ελληνική γλώσσα ως θεμέλιος λίθος του πολιτισμού

Η Μαρία Ευθυμίου, παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή στη διαδρομή της ελληνικής γλώσσας, επισημαίνοντας τη συνεχή παρουσία της για περισσότερα από 3.500 χρόνια. Ανέδειξε τη μοναδική της επιρροή στον παγκόσμιο πνευματικό χάρτη, σημειώνοντας ότι κυριάρχησε για μία ολόκληρη χιλιετία ως βασικό όχημα διανόησης, φιλοσοφίας και επιστήμης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στενή σχέση της ελληνικής γλώσσας με τη θάλασσα, η οποία υπήρξε το μέσο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του. Όπως υπογράμμισε η ομιλήτρια, οι Έλληνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, κατέχουν κυρίαρχη θέση στη ναυτιλία, γεγονός που συνέβαλε στη διάχυση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ως σύμβολο κύρους σε παγκόσμιες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Παράλληλα, η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα σε Ομογενείς της Ίμβρου να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν τη βαθιά πολιτισμική και ιστορική αξία της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τον ρόλο της ως φορέα διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας στον ομογενειακό χώρο. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, οι δράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη συνέχεια και τη δυναμική του ελληνικού πολιτισμού, αποδεικνύοντας ότι η γλώσσα και η παράδοση εξακολουθούν να αποτελούν ζωντανά στοιχεία που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx