O Ερυθρός Σταυρός στηρίζει με υποδομές το Αφγανιστάν
26/11/2024Το Αφγανιστάν θεωρείται σήμερα μεταξύ των δέκα χωρών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, η οποία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον, την οικονομία και τον πληθυσμό του. Σύμφωνα με ειδικούς στην κλιματική αλλαγή, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες της χώρας αναμένεται να είναι 1,7–1,9°C υψηλότερες μέχρι τη δεκαετία του 2050, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε έλλειψη γλυκού νερού λόγω της συρρίκνωσης της χιονοκάλυψης και των παγετώνων στο Hindu Kush και το Pamir.
Δεκαετίες συγκρούσεων και βίας, οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας και οι οικονομικές προκλήσεις έχουν αποδυναμώσει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες απειλές που δημιουργούνται από τους κλιματικούς κινδύνους. Παρά την επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής, η συμμετοχή του Αφγανιστάν σε βασικά διεθνή φόρουμ, όπως η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) έχει περιοριστεί, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας παγκόσμια χρηματοδότηση για το κλίμα. Κατά συνέπεια, ο κλιμακούμενος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής έχει επιδεινώσει τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές προκλήσεις της χώρας.
Η γεωργία είναι το κύριο μέσο διαβίωσης για σχεδόν το 80 τοις εκατό των Αφγανών. Τα αγροτικά μέσα διαβίωσης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα ακραίων κλιματικών γεγονότων, όπως ξηρασίες, μη εποχικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, που οδήγησαν σε αποτυχίες των καλλιεργειών, μειωμένες αποδόσεις και επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας για πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες, ζημιές στις υποδομές και αυξανόμενη φτώχεια, η οποία με τη σειρά της έχει αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να εκτοπιστούν από τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) προσπαθεί να παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη για να βοηθήσει στον μετριασμό και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Αφγανιστάν.
Οι προσπάθειές μας περιλαμβάνουν έργα που στοχεύουν στη στήριξη των κοινοτήτων μέσω της βελτιωμένης διαχείρισης των υδάτων και της σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και της προστασίας των γεωργικών μέσων διαβίωσης. Βοηθάμε να ξεπεραστούν οι περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις μέσω προστατευτικών, προληπτικών και ανταποκρινόμενων μέτρων. – Katharina Ritz, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ICRC στο Αφγανιστάν.
Οι προληπτικές ενέργειες επικεντρώνονται στη λήψη μέτρων μετριασμού, όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα με την εγκατάσταση ηλιακών εγκαταστάσεων και τη σύνδεση βασικών υπηρεσιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΕΣ υποστηρίζει επίσης διάφορα προστατευτικά μέτρα, όπως η κατασκευή και επισκευή φραγμάτων ελέγχου, καναλιών, συρματοκιβωτίων και πέτρινων τοίχων για την πρόληψη της διάβρωσης και των πλημμυρών της γεωργικής γης και την αναπλήρωση των υδροφορέων. Όσον αφορά τις δράσεις που ανταποκρίνονται, το έργο μας στοχεύει να βοηθήσουμε τις κοινότητες να έχουν πρόσβαση στο νερό και στις βασικές υπηρεσίες παρέχοντας υλική και τεχνική υποστήριξη στην Αφγανική Ερυθρά Ημισέληνο και τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να βελτιώσουν τα συστήματα νερού και να αντιμετωπίσουν τη μακροπρόθεσμη πρόκληση της μείωσης της στάθμης του νερού.
Επιπλέον, χρησιμοποιούμε βιώσιμες προσεγγίσεις στις δραστηριότητές μας, όπως η συνεργασία με κοινότητες για την ανάπτυξη καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον και έξυπνων για το κλίμα λύσεων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης περιορισμένης γης, νερού και άλλων πόρων.
Ακολουθεί μια επισκόπηση των έργων της ΔΕΕΣ που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν διαρκή, θετική αλλαγή για τις κοινότητες σε όλο το Αφγανιστάν, προσαρμόζοντας παράλληλα τους αυξανόμενους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Μετάβαση σε πιο οικολογικούς και πιο σταθερούς ενεργειακούς εφοδιασμούς για τις κοινότητες
Για να επιλύσουμε τις προκλήσεις των παραδοσιακών συστημάτων παροχής ενέργειας, όπως το υψηλό κόστος, η αναξιοπιστία και οι επιβλαβείς εκπομπές, έχουμε υποστηρίξει έργα σε όλο το Αφγανιστάν για την υλοποίηση μιας στροφής από τις γεννήτριες ντίζελ σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Τα κυριότερα σημεία των βασικών προληπτικών ενεργειών και τα οφέλη της εξασφάλισης καθαρής και συνεπούς τροφοδοσίας:
Βελτιώθηκε η παροχή καθαρού νερού για 53.900 κατοίκους στην Καμπούλ μετά τη μετατροπή του συστήματος τροφοδοσίας ενέργειας για έξι γεωτρήσεις από γεννήτριες ντίζελ σε ηλιακή ενέργεια.
Εξασφαλίστηκε αξιόπιστη παροχή νερού για 47.600 κατοίκους καθώς το σύστημα ύδρευσης στη Ζώνη 8 της Καμπούλ μετατράπηκε σε ηλιακή ενέργεια.
Συνέδεσε τα αντλιοστάσια νερού στο Gardez, τα οποία στο παρελθόν βασίζονταν σε γεννήτριες ντίζελ 150 κιλοβάτ, με το πρόσφατα αναβαθμισμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τη σταθερότερη παροχή νερού για 49.000 κατοίκους.
Τον Ιούλιο του 2024, το σύστημα ύδρευσης της Maimana υποβλήθηκε σε σημαντική αναβάθμιση με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, ελεγκτών και υποβρύχιας αντλίας 15 κιλοβάτ στο πηγάδι αρ. 2, με αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό για 18.970 κατοίκους της Maimana.
Παρέχοντας συνεπή τροφοδοσία ρεύματος, βελτιστοποιώντας το λειτουργικό κόστος και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυτές οι πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από τη ΔΕΕΣ έχουν εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή νερού στον Αφγανιστάν ενώ υποστηρίζουν ένα πιο πράσινο μέλλον.
Ηλιακά πάνελ εγκαταστάθηκαν σε έξι γεωτρήσεις στην Καμπούλ για να εξασφαλίσουν μια πιο σταθερή παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους.
Σειρά ηλιακών συλλεκτών που εγκαταστάθηκαν για να βοηθήσουν το σύστημα ύδρευσης στη Ζώνη 8 της Καμπούλ να γίνει πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Ανακαίνιση γερασμένης υποδομής νερού για βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και προσαρμογή στις προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα
Η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και η εξάντληση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων έχουν οδηγήσει στην ξήρανση πολλών πηγαδιών τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Σε συνδυασμό με την ταχεία αστικοποίηση, αυτό έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στις γηρασμένες υποδομές νερού. Ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς μας να βελτιώσουμε την πρόσβαση των κοινοτήτων σε καθαρό και ασφαλές νερό και να υποστηρίξουμε την προσαρμογή τους στις προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, παρέχουμε την τεχνογνωσία και την υποστήριξή μας για την επισκευή και την αναβάθμιση υποβαθμισμένων υποδομών σε διάφορα μέρη της χώρας.
Μερικές από τις αντιδραστικές μας ενέργειες περιελάμβαναν:
Παροχή υποστήριξης για την ανακαίνιση τριών κρίσιμων σταθμών άντλησης νερού στο Shora-e-Olama, στο Fazil Kandahari και στο Shirkat-e-Miwa στην Κανταχάρ, για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παροχή νερού για 13.120 κατοίκους.
Στο Χεράτ, οι ομάδες μας υποστήριξαν την αντικατάσταση και επέκταση 5,86 χιλιομέτρων του δικτύου αγωγών ύδρευσης στις Περιφέρειες 7, 14 και 15, που διόρθωσαν ζητήματα αξιοπιστίας και μείωσαν τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία για 12.000 κατοίκους.
Οι παλιοί σωλήνες και άλλες υποδομές ανακαινίζονται σε ένα αντλιοστάσιο νερού στην Κανταχάρ. Νέοι σωλήνες πολυαιθυλενίου τοποθετούνται στο Κανταχάρ για να παρέχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό νερό χωρίς σπατάλη.
Αυτές οι αναβαθμίσεις ήταν ζωτικής σημασίας για την παροχή αξιόπιστης πρόσβασης σε καθαρό νερό και τη μείωση της σπατάλης νερού, διασφαλίζοντας έτσι τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα. Αυτό είναι σύμφωνο με τη στρατηγική μας να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της ζωτικής σημασίας υποδομής νερού για να υποστηρίξουμε την πρόσβαση των κοινοτήτων σε καθαρό νερό. -Καθαρίνα Ριτς
Διασφάλιση των αγροτικών βιοπορισμών με την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των αρδευτικών καναλιών
Δεκαετίες συγκρούσεων, οικονομικών δυσκολιών, ξηρασιών και ξαφνικών πλημμυρών έχουν αφήσει σημαντικές μερίδες καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε όλη τη χώρα ακαλλιέργητες και πολλά κανάλια αχρησιμοποίητα. Κατά συνέπεια, τα μέσα διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών έχουν τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, αναγκάζοντας πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας εργασία και βοήθεια.
Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις στη γεωργική καλλιέργεια και άρδευση, οι ομάδες της ΔΕΕΣ:
βοήθησε 28.000 κατοίκους στο Hesarak του Nangarhar να αναζωογονήσουν 835 εκτάρια γεωργικής γης υποστηρίζοντας την αποκατάσταση ζωτικής σημασίας υποδομής άρδευσης για να καταστεί δυνατή η ανανέωση της καλλιέργειας.
υποστήριξε επτά κοινότητες χωριών στην περιοχή Gulistan, στην επαρχία Farah, για να μειώσουν τις ζημιές που προκαλούνται από τις ετήσιες πλημμύρες στα αρδευτικά κανάλια και τις γεωργικές εκτάσεις τους. Ξεκίνησε ένα έργο ανοικοδόμησης που περιελάμβανε την κατασκευή συρματοκιβωτίων και πέτρινων τοίχων για την προστασία των καναλιών και των γεωργικών εκτάσεων από τη διάβρωση.
Αυτά τα προστατευτικά μέτρα εφαρμόστηκαν από μέλη της κοινότητας μέσω του προγράμματός μας cash-for-work. Η πρωτοβουλία παρείχε οικονομική αποζημίωση για το έργο τους και τους εκπαίδευσε στη συντήρηση της υποδομής υπό την καθοδήγηση ειδικών.
Μέλη της τοπικής κοινότητας ανακατασκευάζουν αρδευτικά κανάλια στο Hesarak, ως μέρος της πρωτοβουλίας μας cash-for-work.
Πέρα από τα άμεσα γεωργικά οφέλη και τη δυνατότητα συνεχούς βιοπορισμού, αυτά τα έργα έχουν εξασφαλίσει τη γεωργική βιωσιμότητα βελτιώνοντας τη διατήρηση του νερού και μειώνοντας τις ενεργοβόρες πρακτικές άρδευσης, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα της κοινότητας στην κλιματική αλλαγή.
Γκαμπιόν και πέτρινοι τοίχοι κατασκευάστηκαν στην περιοχή Γκιουλιστάν για την προστασία των καναλιών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τη διάβρωση κατά τις πλημμύρες.
Παρά την ελάχιστη συμβολή της χώρας στις παγκόσμιες εκπομπές, το Αφγανιστάν κατατάχθηκε η έκτη πιο ευάλωτη στο κλίμα χώρα στον κόσμο και τέταρτη σε συνολικό κίνδυνο καταστροφών το 2023. Επομένως, είναι επείγον να εφαρμοστούν συντονισμένα μέτρα που ταυτόχρονα μετριάζουν τους κινδύνους και βοηθούν τις κοινότητες να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές αλλαγές , προκειμένου να μειωθούν οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πληθυσμό του Αφγανιστάν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ