Ο Ερντογάν μίλησε με Ζελένσκι – Προσκαλεί Ρωσία και Ουκρανία για συνομιλίες
30/05/2025
Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνομιλία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, καθώς και περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «η διεξαγωγή συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών θα ωφελήσει τη διαδικασία ειρήνης».
Στη συνομιλία, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για δίκαιη και μόνιμη ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την ταχεία ανταλλαγή αιχμαλώτων που αποφασίστηκε στις συναντήσεις αυτές.
Όλο το φορτίο στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών
Ο Ερντογάν επισήμανε πως στις προγραμματισμένες δεύτερες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η συζήτηση για μια πιθανή εκεχειρία θα αποτελέσει θεμέλιο για την ειρήνη. Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής ισχυρών αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές, ώστε να διατηρηθεί η δυναμική στη διαδικασία ειρήνης.
Πρόσκληση για συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών
Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών, θα ήταν ωφέλιμο να διεξαχθούν συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών για να ενισχυθεί η διαδικασία ειρήνης, πιστεύοντας πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση.