O Ερντογάν θεωρεί ότι ο τουρκικός στρατός δημιουργήθηκε το 209 π.Χ.

O Ερντογάν θεωρεί ότι ο τουρκικός στρατός δημιουργήθηκε το 209 π.Χ.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι ο τουρκικός στρατός υπάρχει εδώ και 2233 χρόνια, αποδεχόμενος ουσιαστικά τη θεωρία ενός ακροδεξιού και αντι-ισλαμιστή υπερεθνικιστή.

«Εύχομαι χρόνια πολλά και μεταφέρω τα πιο θερμά μου αισθήματα για την 2233η επέτειο σύστασης του τουρκικού στρατού. Χαιρετίζω τα ηρωικά μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Χερσαίων Δυνάμεων μας, των οποίων η ιστορία είναι γεμάτη δόξα, τιμή και πολλές μεγάλες νίκες, και εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τους αγαπημένους μας μάρτυρες», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η χρονολόγηση αυτή στηρίζεται στην άποψη των Τούρκων ότι ο στρατός τους ιδρύθηκε όταν ιδρύθηκε ο πρώτος οργανωμένος στρατός των Ούννων. Ο Τουρκικός Στρατός Ξηράς (Türk Kara Kuvvetleri) αυτό θεωρεί απαρχή της ιστορίας του. Η άποψη αυτή στηρίζεται στον θεωρητικό του Παντουρκισμού, τον υπερεθνικιστή και ακροδεξιό Nihal Atsız, που είχε στραφεί πάντως και κατά του μωαμεθανισμού ως αραβικής και μη τουρκικής θρησκείας, με αποτέλεσμα να περάσει τη μισή του ζωή με διώξεις και ανεργία.

Ο Ατσίζ υποστήριζε από το 1930 ότι το πεζικό της Τουρκίας γεννήθηκε το 209 π.Χ., όταν ο Μαντού Σανγιού έβαλε στη Μογγολία τα θεμέλια της μεγάλης αυτοκρατορίας των Ξιονγκνού σχηματίζοντας οργανωμένο στρατό. Το 1968 η θεωρία αυτή έγινε δεκτή από τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Μετά το τουρκικό πραξικόπημα του 1980, ο Τουρκικός Στρατός υιοθέτησε επίσημα την ημερομηνία 209 π.Χ. ως έτος ίδρυσής του.

Ο Ατσίζ μεταξύ  άλλων πίστευε ότι οι Τούρκοι είναι μια ισχυρή φυλή που απλώνεται στην κεντρική Ασία (παντουρανισμός) και ότι δεν χρειάζονται τον μωαμεθανισμό για να τους ενώσει, ενώ άλλοι λαοί τον χρειάζονταν. Ήταν της θεωρίας ότι όλοι οι τουρκόφωνοι πρέπει να ενωθούν. Τις απόψεις του -με εξαίρεση τον αντι-ισλαμισμό του- είχε υιοθετήσει και ο Αλπαρσλάν Τουρκές, ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι