Ο Ερντογάν θυμήθηκε την Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Ερντογάν θυμήθηκε την Συνθήκη της Λωζάνης

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας ο Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ απάντησε και σε όσα ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός.

«Διαπιστώνουμε πως οι όροι της Λωζάννης και όσα αφορούν τα νησιά δεν εφαρμόζονται από τους Έλληνες αξιωματούχους. Δεν μπορεί να υπάρχει στρατιωτικοποιήση των νησιών. Αλλά αυτοί τα νησιά τα στρατιωτικοποιούν. Και έτσι κάνουν αντίθετα βήματα από τη συνθήκη της Λωζάννης και άλλες συνθήκες. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, απαντάμε στα διεθνή φορά αυτά που πρέπει. Κι εκείνοι θα κάνουν όσα πρέπει», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας, δε, το εξώφυλλο του περιοδικού Economist που τον χαρακτήριζε, επί της ουσίας «δικτάτορα» ο κ. Ερντογάν σημείωσε επικριτικά: «Το μέλλον της Τουρκίας το καθορίζει το βρετανικό περιοδικό; To καθορίζει ο λαός μου. Και στην Τουρκία γίνεται αυτό που λέει ο λαός μου».

Για Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Μητσοτάκη από το Νταβός , ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει αλλά οι δηλώσεις του δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελλόριζο».

Πρόσθεσε δε, πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο», σημειώνοντας πως «το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει».

Συνεχίζοντας να αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όσο υπάρχει συμφωνία στους κανόνες, δηλαδή στο διεθνές δίκαιο, τόσο μπορούν να κρατούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Άγκυρα πως εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους.

«Υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», αλλά «ακόμη κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο» χωρίς απειλές, καταλήγοντας πως «δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν». Τόνισε ωστόσο πως «υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης», όπως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. «Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις». Τέλος, άφησε αιχμές και για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθάει τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι