Ο Ερντογάν βγάζει γλώσσα στους Αμερικανούς και τους “μη λογικούς” Ευρωπαίους

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ δήλωσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 θα αποτελούσαν προσβολή προς έναν σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, ενώ για την απόφαση της ΕΕ είπε ότι “οι λογικοί Ευρωπαίοι απέτρεψαν τις κυρώσεις”.

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν κατά 2% πάντως από την ώρα που το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα –ίσως και σήμερα– και θα θέτουν στο στόχαστρο τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών. Κανονικά, θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

«Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με το νόμο CAATSA είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. (Ο νόμος CAATSA είναι ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.)

«Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την προεδρία Μπάιντεν. «Άρα πρέπει να περιμένουμε και θα δούμε στην πορεία».

Η Άγκυρα απέκτησε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στα μέσα του 2019 και υποστηρίζει πως δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους και δεν θα ενσωματωθεί στα αμυντικά μέσα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 είναι απειλή και πέρυσι αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμά της για την κατασκευή των αεριωθούμενων F-35. Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τραμπ έδωσε στους βοηθούς του την έγκρισή του για τις κυρώσεις.

Για τους Ευρωπαίους

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «οι λογικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν θετική στάση και απέτρεψαν τις απόπειρες για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από Έλληνες,Ελληνοκυπρίους και Γάλλους. Η επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα αποφέρει αποτελέσματα που θα πλήξουν την Άγκυρα. Πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας.  Και είναι πολλά αυτά που δικαιούμαστε από την ΕΕ», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά από τις προσευχές της Παρασκευής.

Δήλωσε επίσης ότι ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπλητταν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελούσουν κανέναν. Το μοναδικό αποτέλεσμα θα ήταν -είπε-  πως «θα χαλούσαν οι σχέσεις μας». Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να κρατήσουν αποστάσεις απο τα αντιτουρκικά λόμπι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι