Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος υποψήφιος

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος υποψήφιος

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δικάζεται από τα μέσα του Μαΐου για διαφθορά στη Νέα Υόρκη, θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο με την ετικέτα του ανεξάρτητου, επιβεβαιώνουν έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες Δευτέρα.

Εκλεγμένος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, στις ανατολικές ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο οποίος ως πρότινος είχε μεγάλη επιρροή, κατηγορείται για δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, για παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ως ακόμη και 20 ετών κάθειρξης.

Στα 70 του χρόνια, ο βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής ζωής, που εκλέγεται στο Κογκρέσο επί 30 χρόνια αδιαλείπτως, σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα με λάβαρο “Μενέντεζ για τη Γερουσία” κι εξασφάλισε 2.465 υπογραφές πολιτών που τον υποστηρίζουν, υπερτριπλάσιες από τις 800 που απαιτούνταν ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος.

Αντιμέτωπος από τον Σεπτέμβριο με ποινική δίωξη, μαζί με τη γυναίκα του Ναντίν Μενέντεζ —η οποία θα δικαστεί τον Ιούλιο για λόγους υγείας— και τρεις φερόμενους ως συνεργούς του, ο γερουσιαστής, γεράκι της δεξιάς πτέρυγας των Δημοκρατικών με μεγάλη πείρα στη διπλωματία, άκουσε να του απαγγέλλονται κάπου είκοσι κατηγορίες. Παραμένει μέλος της ισχυρής επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, ωστόσο δεν είναι πλέον πρόεδρός της. Συγκατηγορούμενοί του είναι δυο επιχειρηματίες που δηλώνουν, όπως και ο Μενέντεζ, αθώοι. Τρίτος άνδρας, ο Χοσέ Ουρίμπε, δήλωσε απεναντίας ένοχος σε μέρος των κατηγοριών και συνεργάζεται με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται πως μεταξύ του 2018 και του 2022 έλαβε δωροδοκίες ύψους «εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων», σε ρευστό και χρυσαφικά, με αντάλλαγμα την άσκηση της επιρροής του προκειμένου να «προστατευθούν και να πλουτίσουν» τρεις επιχειρηματίες στο Νιου Τζέρζι και να υποστηριχθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Σημειωτέον, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι (9 εκατ. κάτοικοι) ζουν πολλά μέλη της διασποράς της Μέσης Ανατολής.

Εντωμεταξύ, ο Άντι Κιμ, ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι για τη Γερουσία, σχολίασε μέσω “X”: «Όλοι ξέρουν πως ο Μπομπ Μενέντεζ δεν θέτει υποψηφιότητα για τις οικογένειες (των πολιτών) του Νιου Τζέρζι. Θέτει υποψηφιότητα για τον εαυτό του».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι