Ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε εκεχειρία και η Τουρκία είπε “ζητήστε την από τους Αρμενίους κατακτητές”!

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Έκκληση για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, καθώς οι αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή όχι μόνον δεν αποκλιμακώνονται, αλλά απεναντίας εντείνονται.

Κατά την ένατη ημέρα των εχθροπραξιών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ πήρε την θέση του Αζέρου προέδρου (που χτες είπε ότι η μόνη περίπτωση για κατάπαυση πυρός, είναι η άνευ όρων παράδοση των Αρμενίων του Καραμπάχ). Συγκεκριμένα ο Τσαβουσογλου αντέτεινε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων κατοχής από την περιοχή».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι έδαφος εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά αποτελεί αποκλειστικά αρμενικό θύλακα. Απέμεινε έτσι από την εποχή της ΕΣΣΔ, όταν η “πολυπολιτισμικότητα” και οι ισορροπίες της Μόσχας εξαφάνιζαν τις εθνικιστικές συγκρούσεις Ομως με την διάλυση της ΕΕΣΔ οι μεν Αζέροι κατοχύρωσαν πλήρως τον θύλακα του Ναχιτσεβάν στα νοτιοανατολικά της Αρμενίας, ενώ αντίστοιχα το Ναγκόρνο Καραμπάχ έμεινε ξεκρέμαστο,παρότι επρόκειτο για ακριβώς ίδια περίπτωση (θύλακα με πληθυσμό της άλλης χώρας).

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Οι Τούρκοι το βιολί τους

«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια», επέμεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Όλοι, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσει για την επίλυση του προβλήματος αυτού βάσει του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, την άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από την περιοχή αυτή».

Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι