Ο Γιώργος Παπανδρέου πυροβολεί τον ΣΥΡΙΖΑ

"Πρωταγωνιστή των εξελίξεων" οραματίζεται το ΚΙΝΑΛ ο Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «συντηρητική αριστερά» που υιοθέτησε δεξιόστροφη πολιτική και επισήμανε ότι δεν είχε προσχεδιάσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμάχησε με τον Καραμανλισμό, επισήμανε ότι η παράταξή του δεν είναι δεκανίκι κανενός και δικαιολόγησε εκ νέου τη φράση του «λεφτά υπάρχουν».

Ο Παπανδρέου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «Εγώ και υπουργός ήμουν και πρωθυπουργός ήμουν και αρχηγός κόμματος ήμουν. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να πιάσω κάποια καρέκλα. Τα έχω δει, τα έχω ζήσει. Αισθάνθηκα το χρέος απέναντι στη παράταξη και στόχος μου είναι όχι να κατακτήσω την εξουσία αλλά να προσφέρω σε αυτή την παράταξη, που πράγματι μετά την απουσία και την τραγική εξέλιξη με τη Φώφη Γεννηματά, που άφησε παρακαταθήκη θα έλεγα πλεόνασμα ήθους, πάλεψε παλικαρίσια, πάλεψε όχι μόνο με την ασθένεια, αλλά και για την παράταξη».

Επανέλαβε ότι δεν είχε προσχεδιάσει την υποψηφιότητά του και πώς θα στήριζε τη Φώφη Γεννηματά αν ήταν στην κούρσα για την ηγεσία. Επισης, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που δεν κερδίσει θα παραμένει στη παράταξη, για «να μείνει ενωμένη, η ενότητα να σφυρηλατηθεί ακόμα περισσότερο, βάσει των αξιών που θα αναδεικνύουμε. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι κοντά. Εγώ θα είμαι εδώ. Και ήμουν πάντα εδώ. Πάντα κοντά στις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Όποια να ήτανε και η διαδρομή μου».

Επίσης, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να ξαναγίνει το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, πραγματική κοίτη της σοσιαλδημοκρατίας. Ανέφερε, «Για να μην υπάρχουν απομιμήσεις. Και μάλιστα κακές απομιμήσεις. Και δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο, λέω ότι αυτή η παράταξη της παραδοσιακής Αριστεράς είναι μια συντηρητική αριστερά. Είναι η παράταξη που δοκιμάστηκε, της δόθηκαν ευκαιρίες, ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε σε εκείνη την παράταξη τη μοίρα του τόπου και αντί πραγματικά να κάνει προοδευτικές αλλαγές τι έκανε; Έκανε ότι πιο δεξιόστροφο»

Ακόμα τον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμάχησε με «τον καραμανλισμό» για να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια του γιατί η χώρα έφθασε κοντά στη χρεοκοπία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δει ποια ήταν τα αίτια και ποιοι φταίγανε, συμμάχησε με τον καραμανλισμό, συμμάχησε τότε με τον κ. Καμμένο και βεβαίως συγκάλυψε τις ευθύνες της δεξιάς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η πολιτική της ήταν πελατειακή, δηλαδή κρατισμός, συγκεντρωτισμός, άντε μπήκαμε στην εξουσία, μοιράζουμε την εξουσία, παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, παρεμβαίνουμε στα μέσα ενημέρωσης και δε φτιάχνουμε κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό».

Θέμα συνεργασιών

Επιπροσθέτως, ο Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε πιθανές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι, «Όσοι λένε ότι ‘θα είμαστε δεκανίκι του ενός ή δεκανίκι του άλλου ή θα μας πάει κάποιος εδώ ή προς τα εκεί’, ουσιαστικά έχει ηττοπαθή αντίληψη για το χώρο μας. Δεν το δέχομαι αυτό, εγώ έχω ζήσει όπως έχει ζήσει ο ελληνικός λαός ότι αυτός ο χώρος είναι και υπαρκτός και είναι και πόθος πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να υπάρχει η λεγόμενη κεντροαριστερά», σημείωσε και τόνισε: « Οι συνεργασίες θέλουν πλατφόρμα πολιτική. Εγώ με ειλικρίνεια δε βλέπω σήμερα (συνεργασία) ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον θεωρώ συντηρητική παράταξη…».

»Ας δοκιμαστούν οι δύο αντίπαλοι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Έχουν στο παρελθόν δουλέψει μαζί, το ’89. Ο κ. Καμμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον καραμανλισμό δούλεψε πολύ καλά, στις πλατείες των αγανακτισμένων συντονιστήκανε πάρα πολύ καλά, το πρόβλημά τους προφανώς είναι το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η λύση για μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα μας».

Τέλος υπεραμύνθηκε και την φράση του «λεφτά υπάρχουν» τονίζοντας ότι θα την έλεγε και σήμερα. «Λεφτά υπάρχουν λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης πια, όμως εν πάση περιπτώσει λεφτά υπάρχουν αν νοικοκυρέψουμε τη χώρα, αν χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, αν χτυπήσουμε τη διαφθορά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι