O Ιατρικός Σύλλογος έχει ενστάσεις για τα self test

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, του οποίου πρόεδρος είναι ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αναφέρει ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι ένα μικρό βήμα στη μάχη της πανδημίας, αλλά υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση τους.

Παρότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι ένας πολύ χρήσιμος και φθηνός συμπληρωματικός τρόπος να εντοπιστούν πολλοί ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί και να προφυλαχθεί το περιβάλλον τους, ο ΙΣΑ επισημαίνει κυρίως τα αρνητικά. Επισημαίνει κυρίως ότι δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες και κατά συνέπεια «μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού». Τα self test  είναι γνωστό ότι όπως και τα rapid test, ακόμα και όταν διεκπεραιώνονται από νοσηλευτή, πάντως, έχουν μικρότερη αξιοπιστία από τα pcr τεστ και έχουν υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ούτως ή άλλως.

Ο ΙΣΑ συμπληρώνει ότι «η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου». Η πολιτεία πάντως έχει δεσμευθεί ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα συνεχιστεί από πλευράς της και η πορεία των κρουσμάτων θα καταγράφεται ακόμα και αν κάποιοι από όσους κάνουν τα self test δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα.

Αναφέρεται επίσης στο ότι τα σκουπίδια θα γεμίσουν με self test, παρότι έτσι κι αλλιώς εκεί κατέληγαν και χαρτομάντιλα, και μάσκες και γάντια. Ζητεί πάντως «να γίνεται ορθή διαχείριση των αποβλήτων». Τέλος επιμένει ότι η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών, αφήνοντας υπονοούμενα ότι η πολιτεία παραπέμπει την διαχείριση και την επιτήρηση στον πολίτη και ότι χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση για λήψη δείγματος από το βλεννογόνο της μύτης ή του στόματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι