Ο Ινδός πρωθυπουργός αγκάλιασε και τον Ζελένσκι – Συμφωνία με ΗΠΑ σε αμυντικά
23/08/2024O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Προ εβδομάδων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε επικρίνει τον Ναρέντρα Μόντι επειδή αγκάλιασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα, οπότε σήμερα ο κ. Μόντι αγκάλιασε και τον Ζελένσκι, ενώ έστειλε και στις ΗΠΑ τον υπουργό Άμυνας για μια δευτερεύουσας σημασίας συμφωνία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του στο Πεντάγωνο και υπέγραψαν δύο αμυντικές συμφωνίες που δεν είναι όμως δεσμευτικές -τη Συμφωνία για Εξασφάλιση Εφοδιασμών (Security of Supply Arrangement, SOSA) και τη συμφωνία για την τοποθέτηση δύο στρατιωτικών συνδέσμων για συντονισμό. Η SOSA δίνει προτεραιότητα στον ανεφοδιασμό της αμυντικής αλυσίδας παραγωγής από Ινδούς παραγωγούς και παραγωγούς των ΗΠΑ αντίστοιχα. Παρόμοια συμφωνία οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει με άλλες 17 χώρες.
Όσον αφορά στο ουκρανικό, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι είπε: «Εάν η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με το όραμα του Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη, τότε θεωρούμε ότι αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη».
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση Μόντι και Ζελένσκι, ο Ζελένσκι μίλησε πρώτος και έτσι όταν μίλησε ο Μόντι, δεν μπορούσε να δευτερολογήσει. Ο Μόντι είπε:
«Ο δρόμος προς τη λύση μπορεί μόνο να εξευρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Και θα πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς να χάνουμε χρόνο. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να βρουν μια έξοδο από αυτή την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Ινδία είναι έτοιμη να παίξει έναν ενεργό ρόλο σε οιεσδήποτε προσπάθειες προς την ειρήνη. Αν μπορώ να παίξω οιονδήποτε ρόλο σε αυτό προσωπικά, θα το κάνω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ως φίλος».
Αργότερα ο Ζελένσκι σχολίασε ότι «το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου και μιας δίκαιης ειρήνης είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία».
Η Ινδία είναι στενή σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά επιδιώκει καλές σχέσεις και με την Δύση για πολλούς λόγους, με κυριότερο τις τεταμένες σχέσεις της με την Κίνα. Εκτιμάται όμως ότι ο Ινδός πρωθυπουργός πήγε στην Ουκρανία αποκλειστικά για να κρατήσει ισορροπίες ως προς τον πόλεμο και να αμβλύνει κάπως τη δυσφορία των Δυτικών για τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της χώρας του με την Ρωσία. Παρά τις δηλώσεις για πρόθεση διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος, εντούτοις άβυσσος χωρίζει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι αντιμαχόμενοι προκειμένου να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου την περασμένη Δευτέρα, πως το ενδεχόμενο συνομιλιών έχει αποκλειστεί μετά την επίθεση της Ουκρανίας στη δυτική ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.
Ο Μόντι υπέγραψε αρκετές συμφωνίες πάντως με την Ουκρανία σε φαρμακευτικούς, αγροτικούς, ανθρωπιστικούς και πολιτιστικούς τομείς. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της ινδικής διασποράς, επισκέφθηκε το μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι και συναντήθηκε με Ουκρανούς διπλωμάτες.