Ο ιός χτυπάει όλο και πιο νέους και στην Ελλάδα
28/07/2020Παρότι αρχικά ο κορονοϊός έπληττε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, διεθνώς παρατηρούνται πλέον κρούσματα με συμπτώματα ήπια ή και λιγότερο ήπια, σε σχετικά μικρές ηλικίες.
Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, με τους ειδικούς να καταγράφουν περιστατικά σε 40ρηδες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας (4.279), το 31,6% αφορά σε άτομα από 18 έως 39 ετών, ενώ το 42,2% αφορά σε άτομα 40-64 ετών.
Παιδιά
Αν και τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας είχαν δημιουργήσει ειδική κλινική για την covid-19, στην αρχική φάση της πανδημίας, σπανίως χρειάσθηκε και μόνον κυρίως προληπτικά. Όμως τις τελευταίες μέρες εισήχθησαν δύο παιδιά από Χαλκίδα και Αθήνα με συμπτώματα, το ένα με υψηλό πυρετό.
Από την 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπισθεί 64 ανήλικοι ασθενείς σε όλη τη χώρα και 265 παιδιά έχουν καταγραφεί ως κρούσματα. Στις 4 Μαΐου τα παιδιά που είχαν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα κορονοϊού κατά το διάστημα Φεβρουάριος-Μάρτιος- Απρίλιος ήταν μόλις 103. Ωστόσο, τα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα υπερδιπλασιάστηκαν. Δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο σε αυτό, το άνοιγμα των σχολείων, αλλά η γενική χαλάρωση μετά την καραντίνα και η έλευση των τουριστών.
Γιατί συνέβη αυτό
Ως αιτία των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, οι οποίες όμως μεταδίδουν τον ιό και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, θεωρείται η χαλάρωση των νέων και των μεσηλίκων. Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε κέντρα και beach bar, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται εκεί τα μέτρα. Και στατιστικά ή επιδημιολογικά, όσο αυξάνονται τα κρούσματα, είναι λογικό να νοσούν -έστω και ηπίως- άτομα όλων των ηλικιών.
Επίσης βασική αιτία θεωρείται η γενική χαλάρωση και στις αποστάσεις και η κατάργηση της μάσκας, που δημιούργησαν την ψευδαίσθηση μιας κανονικότητας, ενώ ο ιός -όπως δυστυχώς αποδεικνύεται- απλά περίμενε… Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι νέοι ή οι μεσήλικες νοσούν βαρύτερα από ό,τι στις αρχές της πανδημίας.
Οι θάνατοι διεθνώς παραμένουν περισσότεροι στις ηλικίες άνω των 60 ετών και σε άτομα νεότερα μεν, αλλά με “βαρύ” ιστορικό υγείας. Η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους ανεβάζει το ρίσκο για τους ευάλωτους ηλικιωμένους, ασθενείς ή και νέους με γενετική προδιάθεση που τους καθιστά ευπαθείς παρότι είναι υγιείς.