Ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πώς τα πάει ο "ασθενής μηδέν" της Όμικρον στην Κρήτη, Όλγα Μαύρου

Ο ιός της γρίπης είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει την επόμενη πανδημία, όπως έδειξαν τα ευρήματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 διαφορετικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ειδικούς να κατατάξουν 14 ιούς, ως προς τη δυνατότητά τους να προκαλέσουν πανδημία. Τους ζήτησαν επίσης να προτείνουν οι ίδιοι και ένα επιπλέον (το 15ο) πιθανό παθογόνο. Οι ιοί που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ήταν:

  1. Ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό
  2. Η νόσος Χ (άγνωστη ασθένεια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα προκαλέσει κάποτε πανδημία)
  3. Ο ιός Έμπολα
  4. Ο χανταϊός (ή ιός Hanta)
  5. Ο ιός Henipa
  6. Οι ιοί της γρίπης
  7. Ο ιός Λάσα
  8. Ο ιός Μάρμπουργκ
  9. Ο ιός που προκαλεί MERS
  10. Ο ιός Nipah
  11. O ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (ή πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας – RVF)
  12. Ο ιός που προκαλεί SARS (SARS-CoV)
  13. Ο κορονοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία (SARS-CoV-2)
  14. Ο ιός Ζίκα

Τα ευρήματα

Οι ιοί της γρίπης έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Μάλιστα, οι 147 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 78,6%) τους κατέταξαν στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα (από την 1η έως την 4η). Την πρώτη πεντάδα των επικίνδυνων ιών συμπληρώνουν η νόσος Χ, οι κορονοϊοί που προκάλεσαν την πρόσφατη πανδημία και ο ιός Έμπολα. Αντιθέτως, τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία έχουν οι ιοί Hanta, Λάσσα, Nipah και Henipa.

Σημειώνεται ότι, τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Travel Medicine and Infectious Disease και θα ανακοινωθούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID) που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη 27-30 Απριλίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι