Ο Ιταλός ΥΠΕΞ στα Σκόπια επικεντρώθηκε στο βουλγαρικό θέμα και όχι το ελληνικό – Μίλησε για “κινδύνους”
10/09/2024O υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι προειδοποίησε σήμερα από τα Σκόπια πως χώρες, όπως η Ρωσία, Κίνα και Τουρκία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον ρόλο της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια αν η ΕΕ δεν τείνει το χέρι στην περιοχή, υπονοώντας πως πρέπει να γίνουν “εκπτώσεις” σε κάποια ζητήματα από Ελλάδα, Βουλγαρία και ΕΕ. Οι δε συνομιλίες του εκεί δεν αφορούσαν διόλου το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ονομασία Μακεδονία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η χώρα και με το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ούτε οι συμπεφωνημένες αλλαγές στις ταυτότητες, αλλά το πρόβλημα των Σκοπίων με τη Βουλγαρία, για τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει συμφωνηθεί -χωρίς να τηρηθεί ούτε αυτή.
«Θα πρέπει να τείνουμε το χέρι σε εκείνους τους λαούς που θέλουν να είναι μαζί μας, με τους Ευρωπαίους, ειδικά με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια. Τα ανεπίλυτα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν ώστε να γίνουν σεβαστά τα ευρωπαϊκά ενταξιακά δικαιώματα. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα θελήσει να μας αντικαταστήσει, εννοώ τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου, εννοώ την Τουρκία. Είμαστε πολιτικά πεπεισμένοι ότι τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ» δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι.
Στη συνάντηση εξετάστηκε και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία παραμένει στάσιμη, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει το μέρος μίας συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από δύο χρόνια μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας στη βάση μιας σχετικής πρότασης της ΕΕ-που προβλέπει την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.
Κατά της συμφωνίας αυτής είχε ταχθεί η τότε αντιπολίτευση και σήμερα πλέον κυβέρνηση, του κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο, όλο το περασμένο διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση δεν συναινούσε στο να “περάσει” η συμφωνία από τη Βουλή -χρειαζόταν και εξακολουθεί να απαιτείται πλειοψηφία της τάξης των δύο τρίτων για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι επανέλαβε σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας του να συναινέσει σε αυτή την τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά θέλει “προκαταβολή” από την ένταξη, δηλαδή να τροποποιηθεί το σύνταγμα όταν η Βόρεια Μακεδονία ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτό το απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο η Βουλγαρία όσο και η ΕΕ.
Οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούνιο. λόγω των ιστορικών εθνικών και γλωσσικών θεμάτων που τίθενται στην περιοχή. Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στη Σόφια, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας μετέβη στα Σκόπια από την Ποντγκόριτσα, όπου προηγουμένως σήμερα είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Μαυροβουνίου.
Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ