Ο Κύπριος πρόεδρος για τις εξελίξεις στη Συρία
19/12/2024Στην ανάγκη ενός οδικού χάρτη για το πώς θα κινηθεί η ΕΕ απέναντι στη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία, αναφέρθηκε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι χρειάζονται θετικά βήματα από τις νέες αρχές σε σχέση με την πολιτική μετάβαση, τη δημιουργία συμπεριληπτικής Κυβέρνησης και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μεταξύ άλλων ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα πρόσφατα συμπεράσματα για τη διεύρυνση σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και πως ενημερώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα πως «η απομάκρυνση του Άσαντ μαζί με την απομάκρυνση κάποιων χωρών που δεν είχαν θετικό ρόλο, είναι μια θετικότατη εξέλιξη», τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς επηρεασμούς «ούτε από τη Ρωσία, ούτε από το Ιράν, ούτε φυσικά και από την Τουρκία».
Ως ΕΕ, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «δεν θα πρέπει να εξαρτόμαστε είτε από τις αποφάσεις είτε από τις επιλογές των όποιων τρίτων κρατών. Άρα η συζήτηση είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικότερα για να δούμε πώς δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις. ώστε η ΕΕ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να ακολουθούμε τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει σε πολλά των θεμάτων, ειδικότερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». Υπενθύμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε απόφαση «λιγότερο από 80 χιλιόμετρα από τη Συρία» και πως «για αυτό το λόγο έχουμε υποβάλει και ένα συγκεκριμένο paper για τη συζήτηση μαζί με την Ελλάδα και την Αυστρία».
Όπως είπε, θέση της Κύπρου, όπως τη μετέφερε και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν τη σύνοδο κορυφής, «είναι η ανάγκη να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση των 27 μαζί με τα γειτονικά κράτη». Εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει «ιδιαίτερο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τα γειτονικά κράτη, πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική».
«Η απομάκρυνση του Άσαντ χαιρετίστηκε γιατί απομάκρυνε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο κάποιων τρίτων χωρών στην περιοχή. Δεν πρέπει να δούμε τώρα αυτός ο ρόλος να αναπληρώνεται από την Τουρκία που διεκδικεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της προστασία των μειονοτήτων στη χώρα και την ανάγκη να πρόκειται για μια συμπεριληπτική κυβέρνηση.
«Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, πρέπει να τα βάλουμε σε ένα οδικό χάρτη» και «αναλόγως των θετικών εξελίξεων αντιδρούμε και εμείς θετικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, λέγοντας πως «αυτό είναι το μήνυμα που φέρνω και από τα κράτη της περιοχής και ειδικότερα από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
«Θέλω να επαναλάβω ότι η απομάκρυνση του Άσαντ μαζί με την απομάκρυνση κάποιων χωρών που δεν είχαν θετικό ρόλο, είναι μια θετικότατη εξέλιξη και χαιρετίζουμε» είπε, λέγοντας πως το σημαντικό είναι «να διασφαλιστούν αυτά που σας έχω προαναφέρει, να μιλήσουμε για μια ανεξάρτητη χώρα. Ούτε από τη Ρωσία, ούτε από το Ιράν, ούτε φυσικά και από την Τουρκία». Αναφέρθηκε επίσης στο τι έγινε μετά την Αραβική Άνοιξη, «η οποία χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και στο τέλος, σε πολλές των περιπτώσεων καταλήξαμε να έχουμε ένα αραβικό χειμώνα» και τόνισε πως «δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα χειρότερα από αυτά που υπήρχαν».
Ερωτηθείς αν η Κύπρος είχε επαφή με τις νέες αρχές της Συρίας, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σε χαμηλότερο επίπεδο (επαφές), αλλά η Κύπρος, δεν έχουμε καμία επαφή μαζί τους». Κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα και το μέλλον της ρωσικής παρουσίας στη Συρία, είπε πως «είναι ακόμη νωρίς για να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον της Συρίας», κάτι που είπε σχετίζεται με το ερώτημα του τι θα κάνει η Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η Συρία να καταστεί μια ελεύθερη ανεξάρτητη χώρα.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για τα συμπεράσματα σε σχέση με τη διεύρυνση (που εγκρίθηκαν την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και θα εγκρίνουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής), «ειδικότερα για την Τουρκία» καθώς «συμπεριλαμβάνονται όλες οι πρωτογενείς και όχι μόνο υποχρεώσεις της Τουρκίας στη βάση και των συμπερασμάτων του Απριλίου του 2024». Όπως είπε ο Χριστοδουλίδης, είχε μια πρώτη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις συζητήσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία, «τα μηνύματα που μετέφερε, το τι έλαβε ως απαντήσεις και θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση για να δούμε και τα επόμενα βήματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ