Ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τους δασμούς και την ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τους δασμούς και την ευρωπαϊκή άμυνα

H παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών.

Για ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας και αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο άτυπο Eurogroup στη Βαρσοβία, οι εργασίες του οποίου, όπως και του άτυπου ECOFIN ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επίτευξη όλων των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την περαιτέρω μείωση του χρέους. Ο κ. Πιερρακάκης ανέλυσε τις αναπτυξιακές πολιτικές που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση, τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία βοηθούν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Στην παρέμβασή του ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο καλείται πλέον να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

Εκτενείς ήταν οι συζητήσεις που έγιναν στις συνεδριάσεις, αλλά και στο γεύμα εργασίας στο περιθώριο του Eurogroup για τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την καθαρή θέση της ελληνικής κυβέρνησης: «Κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από τους εμπορικούς πολέμους, για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, με σκοπό την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Ενώ, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ζήτησαν να δοθεί χώρος στην οικονομική διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. και να μην υπάρξουν βιαστικές κινήσεις από καμία πλευρά.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης εναλλακτικών δρόμων για το εμπόριο: «Σε αυτήν τη ρευστή διεθνή συγκυρία είναι επιτακτικό να αναζητηθούν νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και να επιδιωχθούν συμφωνίες με διεθνείς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ινδία». Επίσης, επέμεινε στο ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα η υλοποίηση των προτάσεων των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα για την ουσιαστική ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την απλοποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση τόσο των εμποδίων μεταξύ των κρατών- μελών, όσο και των εσωτερικών ρυθμιστικών εμποδίων που αποτελούν αναχώματα στην ανάπτυξη.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες επιτάχυνσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων. Εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή ψηφιακών πληρωμών και για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, η οποία οφείλει να προχωρήσει παράλληλα με την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Αυτό περιλαμβάνει και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά στην πρώτη συνεδρίαση του ECOFIN, το οποίο έριξε το βάρος της στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της δεύτερης ημέρας του ECOFIN ήταν η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας υπό το πρίσμα σχετικής μελέτης που εκπόνησε η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης (think tank) Bruegel.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της: «Η Ελλάδα τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «η άμυνα για τη χώρα μας έχει υπαρξιακή σημασία».

Ο κ. Πιερρακάκης χαιρέτισε την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι κάθε κράτος- μέλος θα πρέπει να έχει το περιθώριο να επιλέγει τις επενδύσεις του στην άμυνα, σε συνάρτηση με τα εθνικά του συμφέροντα, κάτι που θα ωφελήσει και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Η χώρα μας τάχθηκε ανοικτά υπέρ της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς για αμυντικά αγαθά και υπηρεσίες, η οποία θα ενίσχυε σημαντικά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και οικονομία. Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η ενιαία αγορά να διασφαλίζει ισόρροπη συμμετοχή όλων των κρατών- μελών σε προγράμματα αμυντικών προμηθειών, ανεξαρτήτως μεγέθους, και ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, ο υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών, Αντρέι Ντομάνσκι, που ασκεί χρέη προέδρου του ECOFIN, με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γκιόρκ Κούκις, και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Ερίκ Λομπάρ.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx