Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Ρίσι Σούνακ: Ας μην αναβαθμίσουμε το θέμα

Ο Σουνάκ στην Ντάουνινγκ εν μέσω καταιγίδας, Νεφέλη Λυγερού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του εκτιμά ότι το πρόβλημα εστιάζεται στον Σούνακ και όχι στις ελληνοβρετανικές σχέσεις

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον πρωθυπουργό, γιατί ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της, με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του προς τον ΣΚΑΙ.

Ο κ.Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα, να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση. «Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού» προσέθεσε ο κ.Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το συμβάν στο Λονδίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα για αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος έχει αυτή τη ζεστή σχέση με τη χώρα μας και με την ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύεται τέτοια αγένεια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό το οποίο συνέβη. Και σίγουρα μετράει πάρα πολύ νομίζω, πλέον, και το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η Ελλάδα. Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας. Με το γεγονός ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν πηγαίνει να συζητήσει για το χρέος, το έλλειμμά της και το πώς θα δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα στο τέλος της ημέρας. Μιλάει για το ότι είναι σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρώπη, για το πώς θα φέρει ακόμα περισσότερες δουλειές. Και ότι έχει ισχυροποιηθεί αμυντικά και διπλωματικά και αυτό την καθιστά, προφανώς, έναν πολύ πιο αξιόπιστο συνομιλητή, που πολλές φορές ενοχλεί και περισσότερο. Αυτό το ξαναλέω, όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτήν την στάση» είπε ο κ.Μαρινάκης.

«Εικάζουμε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις πάγιες θέσεις της χώρας μας, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μάθαμε όταν ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Εγώ, δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία ερμηνείας μιας συμπεριφοράς του Σούνακ, η οποία δεν ήταν η δέουσα και πράγματι ενόχλησε πολύ και τον πρωθυπουργό και νομίζω όλους τους Έλληνες. Η χώρα μας θα συνεχίσει δια του πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων στην κυβέρνηση να εκφράζει τις θέσεις, να τις διεκδικεί, να παλεύει για την επίτευξή τους».

Στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το αν η σχέση της Ελλάδας με τη Βρετανία άλλαξε μετά το γεγονός, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε να μην ταυτίζει τη Βρετανια με τον πρωθυπουργό της. Ο δημοσιογράφος του είπε ότι «Εδώ μιλάμε για τον πρωθυπουργό της χώρας, δεν μιλάμε για έναν απλό αξιωματούχο»και ο κ. Μαρινάκης απάντησε «Δεν θεωρώ ότι η στάση αυτή εκφράζει σε καμία περίπτωση το σύνολο μιας χώρας με την οποία έχουμε τόσο ισχυρούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια». Ο δημοσιογράφος επέμεινε ότι «όσο είναι πρωθυπουργός ο κύριος Σούνακ, πάντως, τη Μεγάλη Βρετανία εκφράζει, συνολικά»και ο κ. Μαρινάκης απάντησε «Ναι, αλλά σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν έχει να κάνει με το σύνολο των πολιτών, με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν σημαντικές θέσεις. Είδατε πόσο θεσμικά ορθά και ουσιαστικά έγινε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας μας και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι