Ο κορονοϊός επιδεινώνει την φτώχεια… οι εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο
21/08/2020Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ακόμη 47 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 491 ασθενείς, οι 20 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.917 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Αργεντινή
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια ημέρα ως εδώ, 8.225 κρούσματα. Συνολικά στη χώρα της Λατινικής Αμερικής των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 320.871 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 6.517. Το θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά τη νέα διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο κέντρο του Μπουένος Άιρες για να απαιτήσει από την κυβέρνηση να τερματίσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει, τα οποία οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση θεωρούν πως περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες τους.
Η συγκέντρωση στο Μπουένος Άιρες δεν ήταν η πρώτη του είδους, ήταν όμως η μεγαλύτερη αριθμητικά. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν εξάλλου την ίδια ημέρα σε άλλες πόλεις της Αργεντινής. Οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες πως παρατείνονται μέχρι την 30ή Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται το 90% των μολύνσεων από τον κορονοϊό στην Αργεντινή. Η κυβέρνηση επέβαλε την 20ή Μαρτίου καραντίνα σε όλη την Αργεντινή, αλλά χαλάρωσε σταδιακά τα μέτρα σε μεγάλο μέρος της επικράτειας. Όμως κατόπιν, ο περιορισμός έγινε αυστηρότερος στις περιοχές όπου καταγράφηκε μεγάλη αύξηση της διασποράς του ιού.
Αυστραλία
Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, η οποία έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της τρέχουσας φάσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 179 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον χαμηλότερο αριθμό τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και πλέον. Οι απολογισμοί των τελευταίων ημερών εντείνουν την αισιοδοξία που εκφράζουν οι αρχές, που εκτιμούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη και η απόφαση να κλείσουν τομείς της οικονομίας της Βικτόριας απέτρεψαν την εξάπλωση στην υπόλοιπη χώρα.
Μία ημέρα νωρίτερα, είχαν καταγραφεί 240 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Καταγράφηκαν άλλοι εννέα θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, έναντι 13 την προηγουμένη. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού συνολικά στην Αυστραλία ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 471 νεκρούς επί συνόλου 24.000 και πλέον μολύνσεων. Οι αριθμοί αυτοί είναι αισθητά χαμηλότεροι από εκείνους που έχουν καταγράψει άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 625 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 59.106 νεκρούς επί συνόλου 543.806 μολύνσεων. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν όμως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Ουγκάντα
Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών μηνών, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Αφρικής να φθάνει τους 1.750. Μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε 3.046 δείγματα σε 24 ώρες διαπιστώθηκε πως 53 ύποπτα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί, 33 στενές επαφής, επτά οδηγοί φορτηγών διεθνών μεταφορών και ένας πολίτης που επέστρεψε από το εξωτερικό έχουν μολυνθεί. Εξάλλου, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε 14 αλλοδαπούς οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών που διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί σε χερσαία σημεία εισόδου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει επισήμως τους 19 από την 21η Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στην Ουγκάντα.
Ο κορονοϊός φέρνει φτώχεια
Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους να περιπέσουν στην ακραία φτώχεια σε διεθνές επίπεδο, πολύ περισσότερους από ό,τι υπολογιζόταν ως αυτό το στάδιο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς. Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός υπολογίζει ότι 70 ως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και «ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί» εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει, διευκρίνισε. Προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έκανε λόγο για 60 εκατομμύρια.
Αυτό καθιστά «επιτακτική» ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών, έκρινε ο Μαλπάς, πηγαίνοντας έτσι πιο μακριά από τις εκκλήσεις να παραταθεί το μορατόριουμ που κηρύχθηκε όσον αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση. Ο ίδιος προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες. «Οι τρωτότητες που συνδέονται με τα χρέη έχουν αυξηθεί και είναι επιτακτική ανάγκη (για τις χώρες-οφειλέτες) να δουν φως στην άκρη του τούνελ ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις», εξήγησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της υφηλίου αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση να παραταθεί ως το 2021 αυτό το μορατόριο, το οποίο αφορά 76 χώρες. Τα κράτη της G20 αναμένεται να λάβουν αποφάσεις μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα διεξαχθεί η προσεχής σύνοδός τους. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει πως οι συγκεκριμένες χώρες, που αδυνατούν ήδη να προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας, επαρκή κοινωνική πρόνοια στους πολίτες τους, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Το ύψος της απομείωσης του χρέους θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση σε κάθε χώρα, σημείωσε. Ο θεσμός έχει εξαγγείλει τη χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου εκατό κράτη. Το 2015, τη χρονιά κατά την οποία είχε γίνει η πιο πρόσφατη εκτίμηση που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως η ακραία φτώχεια — το να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα — δεν παύει να αυξάνεται αφότου άρχισε η πανδημία. Η επιδείνωση οφείλεται στον συνδυασμό της καταστροφής θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και στις δυσκολίες των αλυσίδων εφοδιασμού, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα. «Όλ’ αυτά συμβάλλουν κόσμος να ολισθαίνει στην ακραία φτώχεια» όσο η κρίση διαρκεί, επισήμανε ο Μαλπάς.