Ο Μάρκος Αυρήλιος «επιστρέφει» στην Τουρκία

wikipedia
wikipedia

Έπειτα από δεκαετίες παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες, το άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα και Στωικού φιλοσόφου Μάρκου Αυρηλίου, που είχε αποσπαστεί παράνομα τη δεκαετία του 1960 από την αρχαία πόλη Βουβών της Λυκίας, επαναπατρίστηκε στην Τουρκία. Η επιστροφή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από πολύχρονη και συστηματική προσπάθεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Ερσόι, με ανάρτησή του ανακοίνωσε το σημαντικό αυτό επίτευγμα, χαρακτηρίζοντάς το ιστορική δικαίωση για τη χώρα.

«Ήταν ένας μακρύς και επίμονος αγώνας. Είχαμε δίκιο, δείξαμε αποφασιστικότητα και υπομονή — και τελικά δικαιωθήκαμε.

Συλλέξαμε με κόπο τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία, ένα προς ένα. Και φέραμε πίσω στη γη του τον “Αυτοκράτορα-Φιλόσοφο” Μάρκο Αυρήλιο. Το άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου, το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα από την αρχαία πόλη της Βουβώνος τη δεκαετία του 1960, επέστρεψε στην Τουρκία έπειτα από 65 χρόνια. Το μοναδικό αυτό έργο, που είχε εκτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναπατρίστηκε στη χώρα μας με βάση επιστημονικές αναλύσεις, αρχειακές πηγές και καταθέσεις μαρτύρων. Η διαδικασία που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάταν και την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μέσα από τα εργαλεία της διπλωματίας, της δικαιοσύνης και της επιστήμης, αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από έναν επαναπατρισμό: είναι μια ιστορική επιτυχία. Η επιστροφή του Μάρκου Αυρηλίου αποτελεί απτό αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσπάθειάς μας για αποκατάσταση της πολιτιστικής δικαιοσύνης. Εντός και εκτός συνόρων, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προστασία κάθε στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έχει εξαχθεί παράνομα. Πολύ σύντομα, ο Αυτοκράτορας-Φιλόσοφος θα παρουσιαστεί στο κοινό της Άγκυρας μέσα από μια έκθεση-έκπληξη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μουσείο του Μπουρντούρ, την ανασκαφική ομάδα της Βουβώνος, και ιδιαιτέρως το Τμήμα Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Αγαθών και Μουσείων για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση της αείμνηστης καθηγήτριας Τζαλέ Ινάν, εξέχουσας μορφής της τουρκικής αρχαιολογίας.

Θερμές ευχαριστίες επίσης στην εθνική μας αεροπορική εταιρεία, Turkish Airlines για τη συμβολή της στη μεταφορά του αγάλματος του Μάρκου Αυρηλίου στη χώρα μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx