O Μελανσόν λέει στον Μακρόν “να φύγει¨ – “Κάτσε να δούμε”, απαντά έμμεσα ο Μακρόν

O Μελανσόν λέει στον Μακρόν “να φύγει¨ – “Κάτσε να δούμε”, απαντά έμμεσα ο Μακρόν

Το μήνυμα πως «ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση» έστειλε ο Ζαν Λικ Μελανσόν κρίνοντας ότι έγινε η μεγάλη ανατροπή στις εκλογές και ότι τα συνεργαζόμενα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα που συνασπίστηκαν στο «Νέο Λαϊκό Κόμμα» βγαίνουν πρώτη δύναμη σύμφωνα με τα νεότερα exit poll.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας και ανακοινώθηκε ότι «ο Πρόεδρος, όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού».

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού κανείς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία και παίζουν πολλά σενάρια, από κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι δυνατότητες συνεργασίας.

«Ο λαός μας, απέτρεψε την χειρότερη λύση, είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία», είπε καταχειροκροτούμενος ο Μελανσόν από πλήθος κόσμου, και συμπλήρωσε ότι «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας έλεγαν όλοι ότι ήταν αδύνατο. Απόψε ο Εθνικός Συναγερμός απέχει πάρα πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην οποία προσέβλεπε. Ο δε Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του και να φύγει».

«Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» επεσήμανε και δεσμεύθηκε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα πλήρως.

Πάντως κανένας από τους τρεις συνασπισμούς δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών  ούτε με τα προηγούμενα exit poll ούτε με τα νεότερα. Αν ισχύουν τα νεότερα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 172 – 215 έδρες, το «Μαζί» του Μακρόν έρχεται δεύτερο με 150-180 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες. Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν “Μαζί” (Ensemble) μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις περισσότερες, νεότερες εκτιμήσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, πάντως, που συγκεντρώνουν περίπου 60 έδρες.

Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό φαίνεται πως ήρθε τρίτο, χάρη στην απόφαση όλων των άλλων κομμάτων να αποσύρουν υποψήφιους στις περιφέρειες που ήταν τρίτη δύναμη ώστε να ενισχυθεί οιοσδήποτε άλλος πλην των υποψηφίων της Λεπέν.

Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής. Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η “Ανυπότακτη Γαλλία” του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι. Ο Μελανσόν πάντως, αν και δήλωσε ότι ο συνασπισμός τους είναι έτοιμος να κυβερνήσει,  απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx