Ο Μπάιντεν σχεδιάζει απάντηση στη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Η μεγάλη κλίμακας κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν οι ΗΠΑ δεν θα μείνει αναπάντητη από το νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα κινηθεί και πέρα των κυρώσεων. Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι πεπεισμένο ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση κρύβεται η Ρωσία, κάτι που απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί και δείχνει και ως υπεύθυνη την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ επισήμανε «ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση κατά των ΗΠΑ», προειδοποιώντας ότι η απόπειρα του Τραμπ να την υποβαθμίσει συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο Σιφ δήλωσε στο δίκτυο MSNBC ότι «με βάση ό,τι έχω δει, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν η Ρωσία».

Ο Ρον Κλέιν, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου υπό τον Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η απάντηση του νεοεκλεγέντος προέδρου στην μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση θα κινηθεί και πέραν των κυρώσεων. Επισήμανε, ότι ο Μπάιντεν εξετάζει μέτρα κατά των χάκερς οι οποίοι διείσδυσαν σε υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης και άφησαν εκτεθειμένες χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες.

Ο Κλέιν επισήμανε  στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι «δεν είναι κυρώσεις. Είναι βήματα και μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να αποδυναμώσουμε την ικανότητα ξένων παραγόντων να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις». Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για την τιμωρία της Μόσχας περιλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, αλλά και μέτρων αντιποίνων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μεγάλο πλήγμα σε αμερικανικές εταιρίες

Αξιωματούχοι και επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας στις ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη να εκτιμήσουν τις διαστάσεις της μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης,στην οποία χρησιμοποιήθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Μάντια, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κυβερνοασφάλειας FireEye, η οποία και συνέβαλε στην αποκάλυψη της επίθεσης των χάκερς, κατά τις εκτιμήσεις του, περί τους 50 οργανισμούς και εταιρείες υπέστησαν σοβαρές συνέπειες από την επιχείρηση αυτή. «Θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους στόχους, την φύση και το εύρος αυτών των συγκεκριμένων επιθέσεων», δήλωσε στο CBS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι