Ο Ν. Δένδιας για τις “Ασπίδες”, το αρχηγείο, τη διοίκηση, τα F-16 και τα F-35

Ο Ν. Δένδιας για τις “Ασπίδες”, το αρχηγείο, τη διοίκηση, τα F-16 και τα F-35

Διευκρινίσεις, σχετικά με την καταρχήν θετική ανταπόκριση εκ μέρους των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην ελληνική πρόταση να αποτελέσει το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ασπίδες”, την προμήθεια των F-35 και το υλικό που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι.

Ο κ. Δένδιας αφού ανέφερε ότι η επιχείρηση “Ασπίδες” θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ότι “οριστική απόφαση θα έχουμε στις 19 Φεβρουαρίου. Τι να σας πω τώρα; Αν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πουν «όχι δε θέλουμε»; Αν και τον Πρωθυπουργό θα τον πλησιάσει ο κύριος Μακρόν και του πει «όχι δεν το θέλω εγώ», παρότι έχουμε μιλήσει και με τους Γάλλους και με τους Ιταλούς και τα λοιπά, από κει και πέρα μπορεί να σταθμιστούν άλλα πράγματα, αλλά στο επίπεδο των Υπουργών Άμυνας αυτός είναι ο κοινός μας στόχος”.

Ως λόγους για την υποβολή της ελληνικής πρότασης ο κ. Δένδιας επικαλέσθηκε ότι τίθεται θέμα προστασίας ελληνόκτητων πλοίων και ελληνικών πληρωμάτων, καθώς και θέμα προστασίας της τσέπης του Ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή. «Μιλάμε για τη χρήση ή την αχρήστευση της διώρυγας του Σουέζ.. Αν τα εμπορεύματα επιβαρυνθούν με το κόστος, το μεταφορικό κόστος του “γύρω – γύρω” από την Αφρική, καταλαβαίνετε τι θα σημάνει αυτό για το ήδη υπάρχον ρεύμα ακρίβειας;”, είπε. Και συνέχισε:

«Πάγια διαχρονική και υπερκομματική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η δημιουργία επιχειρησιακού αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε θέματα, όταν έχουμε θέματα, έχουμε γείτονες τους οποίους ας τους ονομάσω “αμφιλεγόμενους”, για να μην τους πω “κακούς”, όταν έχουμε θέματα με αυτούς τους αμφιλεγόμενους γείτονες, θέλουμε η Ευρώπη να υπάρχει, να έχει αμυντικό βραχίονα. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να αφήνει την προστασία της θαλάσσιας οδού, της απολύτως απαραίτητης για την επιβίωσή της μόνο στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση την γεωπολιτική της απουσία δίπλα στο σπίτι της.

»Πάνω και πέρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή η χώρα που πρέπει να θέλει να δημιουργηθεί εν κατακλείδι ακόμα και Ευρωπαϊκός Στρατός, είναι η Ελλάδα για προφανείς λόγους που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους επαναλάβω, αλλά που τους ξέρει και ο τελευταίος Έλληνας. Και ο τελευταίος Έλληνας που έχει διαβάσει μία φορά εφημερίδα στην ζωή του, καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να θέλει ευρωπαϊκό στρατό και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Δένδιας.

Όσον αφορά στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «θα προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή θα προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων.”

«Τη διοίκηση της θα έχει Έλληνας υποναύαρχος από το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, ενώ η διοίκηση εν πλω θα είναι εκ περιτροπής», είπε ο κ. Δένδιας.

Όσον αφορά στις συμμετοχές, όπως είπε , «η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Δανία επίσης, η Ιταλία, και η Ολλανδία έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει, η Κύπρος θα συμμετάσχει με αξιωματικούς. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, που έχει αντιαεροπορικά, έχει anti-drones».

Στο ερώτημα για όσα καταλογίζει στην πρωτοβουλία του η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ότι τα έμαθε όλα αυτά από τις εφημερίδες”, απάντησε ότι “κατ΄ αρχάς να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το δέον γενέσθαι και μετά να πάμε να δούμε τα θέματα ενημέρωσης”. Δεν ρωτήθηκε για όλα τα άλλα ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση, όπως την άμεση εμπλοκή σε μια ευαίσθητη περιοχή και σε τεταμένη περίοδο.

Σε ερώτηση για τη διαρροή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας που λέει ότι τα F-16 που θα προμηθευτεί η Τουρκία “τα προμηθεύεται άνευ όρων και προϋποθέσεων, ότι δεν τους έχει μπει από τις Ηνωμένες Πολιτείες κανένας περιορισμός τι θα τα κάνουν”, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Εγώ δεν χειρίζομαι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών, ούτε τις ελληνοαμερικανικές. Χειρίζομαι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτήν την ευθύνη μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και για αυτήν την ευθύνη λογοδοτώ στην κυβέρνηση, σε αυτόν, στην Βουλή των Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία”.

Αναφέρθηκε και στο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Η χώρα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά από οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Ξέρουμε. Υπάρχει υπό εκπόνηση δεκαετές που θα είναι δωδεκαετές για την ακρίβεια εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι απολύτως κοστολογημένο και εντός του δημοσιονομικού χώρου, το οποίο μας δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο είμαστε σε συνεχή και διαρκή επαφή. Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω και το εξής, η άμυνα της χώρας δεν είναι για να κάνουμε φιγούρες, παρελάσεις ή για να κάνουν ανακοινώσεις οι υπουργοί. Είναι αναγκαίος όρος της εθνικής μας επιβίωσης. Έχουμε εχθρούς, έχουμε χώρες που αμφισβητούν το δικαίωμά μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που αμφισβητούν ακόμα και το ρόλο μέσα στη χώρα θρησκευτικών μειονοτήτων, που τις ονομάζουν εθνικές και ξέρουμε τι άνοιγμα πόρτας είναι αυτό και τι σημαίνει»..

Όσον αφορά στην ποιότητα του εξοπλισμού που προσφέρουν οι ΗΠΑ ο κ. Δένδιας είπε ότι “Θα πάμε να τα δούμε. Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του. Ούτε είμαστε έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα αποθήκευσης ξένων δυνάμεων. Ό,τι μας είναι χρήσιμο το παίρνουμε, ότι μας είναι άχρηστο το απορρίπτουμε”. Τέλος, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εκσυγχρονισμός και του τρίτου αεροσκάφους C-130 «και θα καταφέρουμε να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και τουλάχιστον πέντε C-27 κι ελπίζω πολύ σύντομα δηλαδή να περάσουμε τα 10 μεταγωγικά αεροσκάφη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι